SUDIJE I DALJE PODSTANARI: Privredni sud u Kraljevu obeležio pola veka postojanja i rada

G. ĆIROVIĆ

13. 03. 2023. u 18:08

U PRISUSTVU velikog broja zvanica i gostiju iz državnih pravosudnih institucija i Ministarstva pravde, Privredni sud u Kraljevu je prigodnom Svečanom akademijom obeležio 50 godina svog postojanja i rada.

СУДИЈЕ И ДАЉЕ ПОДСТАНАРИ: Привредни суд у Краљеву обележио пола века постојања и рада

G.Šljivić

Ova institucija, osnovana 1973. godine, u svojoj nadležnosti osim Kraljeva ima i gradove Kruševac i Novi Pazar, kao i opštine Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Vrnjačka Banja, Raška, Sjenica, Trstenik, Tutin i Ćićevac, što je najveća mesna nadležnost Privrednih sudova u Srbiji.

Sumirajući rezultate, kao i stastistiku u prethodnom periodu, predsednica Privrednog suda u Kraljevu Duška Ilić je naglasila da najveći broj predmeta pred ovim organom jesu sporovi između domaćih i stranih privrednih društava, preduzeća, zadruga i preduzetnika i njihovih asocijacija, sporovi koji nastanu između privrednih subjekata i drugih pravnih lica u obavljanju delatnosti privrednih subjekata, kao i postupak stečaja i reorganizacije.

Ni posle pola veka postojanja i uspešnog rada, međutim, kraljevački Privredni sud nema svoju zgradu, već su „podstanarske“ prostorije ove ugledene pravosudne institucije smeštene u zgradi Poreske uprave, što ne odgovara kadrovskim i tehničkim potrebama suda.

G.Šljivić

Duška Ilić, predsednica Privrednog suda u Kraljevu

- To bi u narednom periodu moralo da bude rešeno, jer je Priverdni sud u Kraljevu jedini od ukupno 16 u Srbiji za koji nije pronađeno adekvatno prostorno rešenje – naglasila je Duška Ilić. - Postoji inicijativa Ministarstva pravde i lokalne samouprave da se u narednom periodu stvore uslovi za trajni smeštaj pravosudniih organa i to Privrednog i Prekršajnog suda, kao i Posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda i Višeg javnog tužilaštva.

REZULTATI

- Od 2016. godine ovaj sud je postupao u 104.416 predmeta, od kojih je nerešeno ostalo 112, dok je u minulom trogodišnjem periodu ukupno rešeno 25.860 predmeta. Najveći priliv predmeta je u materiji zaštite prava na suđenje u razumnom roku – rekla je ovom prilikom predsednica Privrednog suda u Kraljevu. - Ove godine do sada je ukupno primljeno 1.030 predmeta, u radu je bilo 1.756 od kojih je rešeno 658.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)