UPRAVLJANJE OTPADOM I RECIKLAŽA: Ključni aspekti očuvanja okoline i održivog razvoja

UPRAVLJANJE OTPADOM I RECIKLAŽA: Ključni aspekti očuvanja okoline i održivog razvoja

ODGOVORNO upravljanje otpadom i reciklaža predstavljaju jedne od ključnih aspekata očuvanja životne sredine i koncepta održivog razvoja u današnjem svetu. Otpad, koji se neprestano generiše kao nusprodukt ljudskih aktivnosti, ima potencijal da ozbiljno ugrozi našu planetu, ukoliko se ne bude odgovorno upravljalo njime. Reciklaža, s druge strane, predstavlja moćan alat koji nam omogućava da smanjimo uticaj otpada na životnu sredinu, čuvamo prirodne resurse i doprinesemo globalnim naporima za održivost.

12. 10. 2023. u 07:54UN cilj 12, 13

Misli zeleno

U užurbanom, savremenom načinu života, kada na odmor odlazimo jednom godišnje i ponekad na neki produženi vikend i izlet, gubimo kontakt s prirodom.

A priroda nisu samo stabla, mora, reke, jezera, livade... Priroda je mnogo više.

Dobro je poznato da boravak u prirodi smanjuje stres, ali dosad nije bilo jasno koliko tačno vremena treba da provedemo u zelenoj oazi, da bi se u našem organizmu smanjio nivo kortizola, tzv. hormona stresa.

Stručna istraživanja su pokazala da je potrebno dnevno da provedemo između 20 i 30 minuta kako bismo optimalno osetili opuštajuće i umirujuće delovanje prirode, nije bitno da li sedimo ili šetamo.

"Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka." Poglavica Bik Koji Sedi

Info tabla

01

Ko je zeleni potrošač?

02

Šta podrazumeva digitalna održivost?

03

Šta predstavlja održivu ambalažu?

04

Šta je aeroponika?

05

Šta su urbana toplotna ostrva?

06

Šta su peščane oluje?