PRE TAČNO 120 GODINA PRIKAZAN PRVI VESTERN: Nemi film Velika pljačka voza trajao samo 12 minuta

PRE TAČNO 120 GODINA PRIKAZAN PRVI VESTERN: Nemi film "Velika pljačka voza" trajao samo 12 minuta

NEMI film "Velika pljačka voza" smatra se prvim vesternom. Film koji je snimljen pre 120 godina trajao je samo 12 minuta. Na današnji dan prvi put je prikazan u američkim bioskopima. Reditelj, koscenarist i kamerman Edvin Porter je primenio tehniku paralelne montaže i skokovitog reza, čime je postigao dinamiku i napetost, tako da se ovaj film smatra i prvim akcionim filmom u istoriji kinematografije.

01. 12. 2023. u 07:15

SVET JE PUN ČUDESA: Na današnji dan Hans Kristijan Andersen objavio prvu knjigu bajki

SVET JE PUN ČUDESA: Na današnji dan Hans Kristijan Andersen objavio prvu knjigu bajki

DANSKI pisac Hans Kristijan Andersen (1805‒1875) jedan je od najpoznatijih pisaca bajki svih vremena. Njegove priče prevedene su na više od 125 jezika, a među najpoznatijima su "Carevo novo odelo", "Mala sirena", "Snežna kraljica", "Ružno pače", "Palčica"... Te priče su inspirisale balete, pozorišne komade, animirane, kao i akcione filmove. A na današnji dan 1835. objavio je prvu knjigu bajki.

01. 12. 2023. u 07:00

DAN SVIH PROFESORA I ĐAKA: Predstavljen Zbornik učeničkih radova iz Valjevske, Karlovačke, Filološke gimnazije o velikom pesniku

DAN SVIH PROFESORA I ĐAKA: Predstavljen Zbornik učeničkih radova iz Valjevske, Karlovačke, Filološke gimnazije o velikom pesniku

IMA toliko gimnazija i gradova u Srbiji, ali se ni u jednoj ne obeležava rođendan nekog njihovog đaka ili profesora. I to se događa samo u Valjevu, mestu mome dragom, mog života neocenim blagom. Jer ne može se sakriti ni grad bilo koji ako pet gora oko njega stoji... Kao što je Desanka svima pozajmila svoj lik, izgleda da je i moj rođendan izabran za dan sve 153 generacije mojih školskih drugova, profesora i đaka Valjevske gimnazije. Zato je moj rođendan zajednički, da ne kažem da je više njihov nego moj.

30. 11. 2023. u 19:38

POSLE BERLINA -BEOGRAD: Izložba skulptura Saše Pančića u Galeriji Vasić

POSLE BERLINA -BEOGRAD: Izložba skulptura Saše Pančića u Galeriji Vasić

PREMA karakteristikama svog vizuelnog jezika, izboru i postupcima obrade materijala, po načinima izlaganja u galerijskom prostoru, značenjima koja u sebi poseduje, produkcija Saše Pančića zauzima specifično i jedinstveno mesto u savremenoj umetnosti sopstvene sredine, sa dodatnim uglednim ulogama u regionu (zahvaljujući samostalnim izložbama u Sofiji, Poreču, Podgorici) i učešćima na kolektivnim u inostranstvu (u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj).

30. 11. 2023. u 08:27

APOLON DRAGANU BOGUTOVIĆU: Uručene međunarodne književne nagrade

"APOLON" DRAGANU BOGUTOVIĆU: Uručene međunarodne književne nagrade

U FRANCUSKOJ 7 juče su uručene Međunarodne književne nagrade APOLLON sirmiensis za ukupno stvaralaštvo, afirmaciju književnosti i Udruženja književnika Srbije: piscima Milošu Jankoviću i Vidaku Maslovariću i dugogodišnjem novinaru "Novosti" Draganu Bogutoviću. Priznanje je dobio i književnik iz Indije dr Braješ Kumar Gupta Mevadev.

30. 11. 2023. u 01:00