KASAPILI DIVOKOZE GORE NEGO ZVERI: Nezapamćeni pohod krivolovaca na Lukavici, između Kolašina i Nikšića

KASAPILI DIVOKOZE GORE NEGO ZVERI: Nezapamćeni pohod krivolovaca na Lukavici, između Kolašina i Nikšića

U BESTIJALNOM pohodu krivolovaca u blizini Kapetanovog jezera, na granici kolašinskog i nikšićkog lovišta, na planini Lukavici, odstreljeno je pet divokoza: tri ženke i dvoje mladunčadi! Ovu zakonom zaštićenu divljač su potom i zverski izmasakrirali. Vinovnici još nisu otkriveni, a podneta je krivična prijava protiv N. N. lica policiji u Kolašinu i predati dokazi prikupljeni na terenu.

22. 09. 2023. u 12:24

FIĆU NE DAJU NI ZA PORŠE: U Ćupriji se okupilo četrdesetak vlasnika nacionalne klase

"FIĆU" NE DAJU NI ZA "PORŠE": U Ćupriji se okupilo četrdesetak vlasnika "nacionalne klase"

REČENICA "Kad porastem biću 'porše'", ispisana na jednom "fići" na Gradskoj plaži u Ćupriji, iako duhovita, nije pokazatelj načina razmišljanja većine "fićista", ponosnih vlasnika "zastave 750". Jer, kako kategorično tvrde, niko od njih ne bi menjao svog "fiću" za bilo koji drugi, jači, veći, novi, višestruko skuplji automobil. Ni za šta na svetu! Ljubav je to, a ovaj kultni jugoslovenski autić im je kao član porodice.

19. 09. 2023. u 11:45

STAMENI ČUVAR SRPSKOG JEZIKA: Više od 14 godina tragao za starinskim rečima

STAMENI ČUVAR SRPSKOG JEZIKA: Više od 14 godina tragao za starinskim rečima

KADA je izašla iz štampe knjiga Branka Bata Krkovića "Moračani u anegdotama, izrekama i kletvama" koja je pisana arhaičnim jezikom, njegov prijatelj Branislav Brano Otašević došao je u SANU, sa knjigom u rukama, a profesorka dr Rada Stijović koja ih je dočekala tražila da pogleda to Krkovićevo ostvarenje. I bila je oduševljena lepotom reči, arhaizama srpskog jezika i pozvala Krkovića i Otaševića da dođu u Akademiju i da razgovaraju koristeći arhaične reči, za kojima Srpska akademija nauka i umetnosti traga.

18. 09. 2023. u 10:32

SAVKINO VELIKO SRCE: Velikodušna dela prve apotekarke i danas pamte u LJigu i kačerskom kraju

SAVKINO VELIKO SRCE: Velikodušna dela prve apotekarke i danas pamte u LJigu i kačerskom kraju

ŽITELjI Ljiga i kačerskog kraja, naročito stariji, po izuzetnoj dobroti pamte Savku Ristić koja je, sem što je bila prvi školovani apotekar u ovoj varošici, bezmalo do svoje smrti nesebično pomagala mnogobrojnoj deci da završe škole, fakultete, postanu vrsni i priznati stručnjaci. Punih šest decenija prošlog veka, roditeljima je pomagala i u vaspitavanju najmlađih naraštaja Ljiga i okoline.

18. 09. 2023. u 10:25

ČUVAJU POREKLO I DUH RODNE GRUDE: Naši sunarodnici iz Frankfurta, za Novosti, o životu u tuđini i kako uspevaju da održe srpsku tradiciju

ČUVAJU POREKLO I DUH RODNE GRUDE: Naši sunarodnici iz Frankfurta, za "Novosti", o životu u tuđini i kako uspevaju da održe srpsku tradiciju

DA čuvaju svoje korene, ne zaborave poreklo svog prezimena, a da njihovi naslednici ne samo u domu, već i izvan njega govore srpski, oko 30.000 Srba koje je proteklih decenija našlo svoj dom u nemačkoj pokrajini Hesen i u Frankfurtu na Majni, to čine kroz negovanje bogatog kulturnog-umetničkog života u srpskoj zajednici.

18. 09. 2023. u 10:10

NIZAČA ZAGRLILA CELO SELO: Seme staro oko 300 godina, ne uspeva nigde drugde osim u ovom mestu kod Leskovca

"NIZAČA" ZAGRLILA CELO SELO: Seme staro oko 300 godina, ne uspeva nigde drugde osim u ovom mestu kod Leskovca

U DONjOJ Lokošnici, kod Leskovca, gotovo svaki domaćin se bavi proizvodnjom najkvalitetnije aleve, tucane i gruvane začinske paprike. Njihovi proizvodi nemaju konkurenciju, jer se prave od autohtone vrste povrća koje uspeva samo na plodnim poljima u okolini ovog mesta. Bilo je pokušaja da se seme lokošničke paprike prenese i u druge krajeve Srbije, ali bezuspešno. Ova paprika, koju zovu "nizača" ili "kozji rog", ne uspeva čak ni u najbližim leskovačkim selima.

15. 09. 2023. u 08:00

OVO JE ČOVEK KOJI SE PONUDIO DA DA BUBREG BORIŠI: Hajrudin Redžović za Novosti - Najveći patriotizam je spasti život mladom čoveku

OVO JE ČOVEK KOJI SE PONUDIO DA DA BUBREG BORIŠI: Hajrudin Redžović za "Novosti" - Najveći patriotizam je spasti život mladom čoveku

KAD deca upru pogled u vas, a Boriša je za mene naše dete, onda samo želite da mu pomognete i kao roditelj i kao čovek. Zato sam rekao to što sam rekao, zato sam ponudio da, ako je to medicinski izvodljivo, Boriši dam svoj bubreg. Ništa nisam uradio što ne bi čovek koji voli ljude, zato i ne mislim da je to nešto veliko i posebno.

13. 09. 2023. u 13:45

INFLUENSERI NISU VREĆE ZA UDARANJE:  Novosti istražuju - Kako na mlade internet zvezde utiču negativni komentari

INFLUENSERI NISU "VREĆE ZA UDARANJE": "Novosti" istražuju - Kako na mlade internet zvezde utiču negativni komentari

POPULARNOST, laka i velika zarada - prvo je na šta većina ljudi pomisli kada čuju reč - influenser. No, iako većina njih na prvi pogled deluju kao da žive san svake mlade osobe, putuju svetom i uživaju u skupim stvarima, mnogi ne vide da se iza zavese društvenih mreža krije veliki pritisak sa kojim se neprestano suočavaju mladi koji žive od objava na internetu.

10. 09. 2023. u 18:07