U svojoj dugoj tradiciji „Novosti“ su pokrenule i niz akcija kojima odaju priznanje najboljima u – književnosti NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ“, karikaturi NAGRADA „PJER“, glumi NAGRADA „ŽANKA STOKIĆ“, satiri NAGRADA „JOVAN HADŽI KOSTIĆ“. NOVOSTI dodeljuju i nagradu za novinarsku hrabrost „MILAN PANTIĆ“, najbolju trubu na Saboru u Guči i za najlepšu tortu u humanitarnoJ akciji „NAJTORTE“.

Posebno se izdvaja akcija „NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE“ koja stavlja akcenat na hrabre, humane i plemenite ljude u zemlji i regionu.


NAGRADA „MEŠA SELIMOVIĆ“

Jedna od najprestižnijih domaćih književnig nagrada, ustanovljena 1988. godine. Jedinstvena po načinu odabira pobednika. Dodeljuje je VELIKI ŽIRI, sastavljen od 50 uglednih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti iz cele zemlje. Dobitnici ove nagrade su najpoznatija imena srpske književnosti.  

Nagradu „Meša Selimović“ su pre 32 godine ustanovili „Večernje novosti“ i „Udruženje izdavača i knjižara“. To je jedna od naših najprestižnijih domaćih književnih nagrada, a dodeljuje je VELIKI ŽIRI, sastavljen od 49 najistaknutijih kritičara, teoretičara i istoričara književnosti iz cele zemlje. Nagrada "Meša Selimović" se dodeljuje od 1988. Sastoji od reljefa sa likom Meše Selimovića,  povelje i novčanog  dela.

Dobitnici ove prestižne nagrade su najpoznatija imena srpske književosti: Dubravka Ugrešić, Milorad Pavić, Slobodan Selenić, Svetlana Velmar Janković, Radoslav Bratić, Ivan V. Lalić, Radoslav Petković, Dragan Jovanović Danilov, Antonije Isaković, Dobrica Ćosić, Goran Petrović, Dobrilo Nenadić, Milosav Tešić, Radovan Beli Marković, Danilo Nikolić, Rajko Petrov Nogo, Vojislav Karanović, Stevan Raičković, Miro Vuksanović, Novica Tadić, Dragan Velikić, Vladimir Kecmanović, Petar Sarić, Živorad Nedeljković, Vladan Matijević, Dejan Aleksić, Aleksandar Gatalica, Ivan Negrišorac, Slobodan Vladušić, Enes Halilović, Milisav Savić,Mirko Demić i Vladimir Bajac, Dejan Ilić, Milo Lompar i Alek Vukadinović, Vladimir Pištalo.  Konferencija za novinare povodom proglašenje dobitnika nagrade “Meša Selimović” tradicionalno se održava sredinom februara u Vukovoj zadužbini, a svečana dodela nagrade u martu u „Narodnom pozorištu“.

NAGRADA ZA KARIKATURU „PJER“ 

Jedan od najstarijih i najprestižnijih konkursa karikature na Balkanu. ZLATNI, SREBRNI I BRONZANI „PJER“ dodeljuju se od 1967. godine. „Zlatni PJER je diplomski rad za svakog karikaturistu“ - Jugoslav Vlahović.

Konkurs karikature za nagradu PJER pokrenule su "Večernje novosti" 1967. godine. Idejni tvorac bio je karikaturista i slikar Dragan Savić, a ideju je u delo sproveo Slobodan Glumac, tadašnji glavni urednik "Večernjih novosti". PJER je danas najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu. Tradicionalno se dodeljuje: ZLATNI PJER, SREBRNI PJER, BRONZANI PJER, Nagrada za portret karikaturu, Nagrada za najboljeg mladog karikaturistu.

Svake godine na "Pjer" stigne između 550 i 600 karikatura od 130-160 autora, koji svojim darom ispisuju našu stvarnost. Stručni žiri je sastavljen od eminetnih ličnosti iz javnog i kulturnog života. Postavka predstavlja izbor najboljih dela među pristiglim radovima koja ujedno čine i presek najboljeg što trenutno nudi srpska karikatura, koja je odavno stekla visoku reputaciju u svetu.


NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE

Jedna od najstarijih akcija ustanovljena posle katastrofalnog zemljotresa 1963. godine. Od tada, kontinuirano se uručuju plakete najplemenitijim pojedincima, čime se odaje priznanje pojedincima i kolektivima koji su svojom hrabrošću, dobrotom i odvažnošću zadužili čitavo društvo.

„Večernje novosti” u svojoj tradicionalnoj akciji „NAJPLEMENITIJI PODVIG GODINE” već 57 godine dodeljuju plakete za NAJPLEMENITIJI PODVIG. To je jedna od najstarijih akcija „Večernjih novosti”, ustanovljena posle katastrofalnog skopskog zemljotresa 1963. godine. Od tada se kontinuirano uručuju plakete najplemenitijima, čime se odaje priznanje pojedincima i kolektivima, koji su svojom hrabrošću, dobrotom, odvažnošću i nesebičnošću zadužili čitavo društvo.

Svečani čin dodele obeležavamo prigodnim kulturno-umetničkim programom u Skupštini grada Beograda uz emitovanje desetak kratkih filmova o svim dobitnicima i njihovim delima.
Među brojnim zvanicama na svečanoj ceremoniji dodele nagrada su i predstavnici državnog vrha Srbije, članovi Vlade, diplomatskog kora, predstavnici Crkve, kulturnog i javnog života.
Napominjemo i da eminentni žiri  donosi odluku o dobitnicima zlatnih, srebrnih i bronzanih odličja. Među njima su akademici, lekari, naučni radnici, poznati sportisti, glumci...  

 

NAGRADA „ŽANKA STOKIĆ“

Nagrada „Žanka Stokić“ ili „Velika Žanka“ je nagrada koja se dodeljuje najistaknutijim glumicama srpskog pozorišta. Prvi put je dodeljena 2003. godine, glumici Svetlani Bojković. Nagrada nosi ime jedne od najvećih srpskih pozorišnih glumica.

Nagrada „Žanka Stokić“ ustanovljena je 2003. godine u Beogradu, na inicijativu Mire Stupice. Dodeljuje se glumicama koje su svojim radom izuzetno doprinele srpskoj filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti, pa tako predstavlja najvažniju nagradu koja se u Srbiji dodeljuje za glumačku delatnost. Fond za dodelu nagrade osnovali su „Narodno pozorište“ u Beogradu, na čijoj se Velikoj sceni održava ceremonija uručenja, zatim Kompanija Novosti i grad Požarevac.
Dosadašnje dobitnice: Radmila savićević, Svetlana Bojković, Milena Dravić, Radmila Živković, Đurđija Cvetić , Ružica Sokić, Jelisaveta Seka Sablić, Gordana Đurđević Dimić, Dara Džokić, Mirjana Karanović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Mira Banjac, Anita Mančić, Jasna Đuričić, Nataša Ninković, Gorica Popović.

NAGRADA „JOVAN HADŽI KOSTIĆ“

Prestižna nagrada za novinsku satiru, dodeljuje se od 1997. godine, u znak sećanja na Jovana Hadži Kostića, autora rubrike „TRN“ u „Večernjim novostima“.

Nagrada „Jovan Hadži Kostić“ dodeljuje se za novinsku satiru, a nosi ime znamenitog autora rubrike TRN („Tako reći nezvanično“) koja u „Večernjim novostima“ izlazi od samog početka lista.

Svoj prvi TRN Hadži Kostić je napisao 12. maja 1962. godine i za tri decenije objavio više od 60.000 aforizama. Nagrada je uvedena   1997. godine i jedna je od najprestižnijih nagrada u ovoj oblasti.

Kandidate za nagradu mogu predložiti pojedinci, redakcije, udruženja, izdavači ili žiri, a predlog je potrebno pismeno obrazložiti. Nagrada se odeljuje na redakcijskoj svecanosti povodom Dana Novosti. Novčani deo nagrade iznosi 50.000,00 dinara.
Medju dobitnicima su: Raša Papeš, Aleksandar Čotrić, Dragan Todorović, Radivoje Bojčić, Petar Pajić, Aleksandar Baljak, Dragutin Minić Karlo, Ranko Guzina, Slobodan Simić, Savo Martinović, Dejan Pataković, Bojan Ljubenović, Vesna Denčić.


NAGRADA „MILAN PANTIĆ“

Nagrada za novinarsku hrabrost, dodeljuje se od 2001. godine, u znak sećanja na dopisnika „Večernjih novosti“ iz jagodine, koji je ubijen 11. juna 2001. godine.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine Milana Pantića koji je mučki ubijen 11. juna 2001. godine ujutro u hodniku ispred svoga stana, a ubica još nije pronađen.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a uručuje se, po tradiciji, u Jagodini, na dan ubistva u Narodnoj biblioteci u Jagodini, posle pomena na Gradskom groblju u ovom gradu i polaganja cveća na mestu ubistva i na spomen bisti Pantiću na trgu koji nosi njegovo ime u Jagodini.

Ovu nagradu do sada su dobili novinari: Jugoslav Ćosić, Živojin Rakočević, Mišo Ristović, Nikola Vrzić, Vladimir Mitrić, Zagorka Uskoković, Dragana Zečević, Darko Dimitrijević, Branko Stanković, italijanski novinar Rikardo Jakoni, Aleksandra Belić, Andrija Igić, Ivan Radulović, Sofija Babović, Nemanja Jovanović, Zorica Gligorijević, Dragana Sotirovski, RTV Puls, Džeremi Skejhil, Milutin Sekulović i Veliša Kadić.   


NAJTORTE

Humanitarna akcija „Fondacije humanosti“ svakog oktobra okupi više stotina žena koje naprave najmaštovitije slatkiše i poklone ih mališanima iz prihvatilišta i domova za nezbrinutu decu u Beogradu i Pančevu.

Društvena odgovornost Kompanije „Novosti“ ogleda se i u višegodišnjem efikasnom radu „Fonda humanosti“ koji bije bitku za one kojima je pomoć najpotrebnija. U okviru tradicionalne manifestacije „NAJTORTE“,  svakog oktobra domovima za nezbrinutu decu poklanjamo najlepše torte, koje s ljubavlju mese vredne domaćice širom Srbije. Poslednjih godina mesto održavanja je Delta siti, a tom prilikom se okupi preko 300 vrednih domaćica iz zemlje i regiona, koje izlažu svoje slatke čarolije.

 

ZLATNA TRUBA SABORA U GUČI

Nagrada „Večernjih novosti“ za najboljeg trubača Sabora u Guči ima tradiciju više od 50 godina.

Dragačevski sabor trubača je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trube koja se svake godine održava u Guči, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije.

Kompanija „Novosti“ je od samog početka Dragačevskog sabora u Guči partner koji je ne samo darodavac nagrade „Zlatna truba“ već i partner koji odgovorno i veoma profesionalno promoviše jednu od najznačajnijih manifestacija u našoj zemlji. Na predlog Branka Radičevića, 1964. godine, naša redakcija je ustanovila nagradu za najboljeg trubača i uključila se u popularisanje Sabora. Već decenijama „Zlatna truba“ je jedna od najvažnijih i najpriznatijih nagrada na Saboru. O njoj govore i sami dobitnici.

Najboljeg trubača bira žiri publike i dugogodišnji saboraši koje predlaže redakcija Novosti. Nagrada, koju obezbedjuju Novosti, je BIS trubakcije, udruženja, izdavači ili žiri, a predlog je potrebno pismeno obrazložiti.