"NIJE DALEKO TAJ DAN..." Zaharova uverena - Odesa će opet biti slobodan grad

Novosti online

02. 05. 2024. u 15:16

MOSKVA je uverena da će pravedna kazna pre ili kasnije stići počinioce i podstrekače zločina u Domu sindikata u Odesi, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u vezi sa 10. godišnjicom tragedije u Odesi 2. maja 2014. godine.

НИЈЕ ДАЛЕКО ТАЈ ДАН... Захарова уверена - Одеса ће опет бити слободан град

Foto: Profimedia

- Danas, sećajući se žrtava krvavog masakra u Odesi, uvereni smo da će pravedna kazna pre ili kasnije stići počinioce i inspiratore ovog varvarskog zločina, koji nema rok zastarelosti. Nije daleko dan kada će Odesa, zbacivši sa sebe jaram savremenih nacista, ponovo postati istinski slobodan grad, gde će ljudi različitih nacionalnosti živeti u miru i slozi - rekla je ona, navodi se na sajtu ministarstva.

Kako je primetila Zaharova, istraga o tragediji u Odesi, koju je pokrenuo Kijev pod pritiskom međunarodnih organizacija, pretvorila se u farsu.

- Zbog slabo napisane optužnice, ona je više puta vraćana tužilaštvu. Sudije su se četiri puta promenile, što je usporavalo razmatranje predmeta. Pokušavano je da se sve potpuno izvrne: da se krivica pripiše, ne radikalnim nacionalistima, već aktivistima antimajdana koji su stradali od njihovih ruku. Sve je to bilo praćeno grubim mešanjem nacionalističkih grupa u sudski proces: nemiri, ometanje sednica, napadi na advokate, sudije, optužene i njihove rođake - ukazala je ona.

- Nade u poštenu istragu događaja u Odesi, koje su se pojavile dolaskom Zelenskog na vlast 2019, koji je obećao da će se pod njim u Ukrajini bespogovorno poštovati zakon i princip neizbežnosti kazne - brzo su nestale. Zelenski nije ispunio svoja obećanja - zaključila je Zaharova.

Tragedija u Odesi dogodila se posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine kada su aktivisti „antimajdana“, protivnici politike koja je pobedila na kijevskom Majdanu, u znak protesta postavili kamp na Kulikovom polju u Odesi.

Drugog maja 2014. počela su koškanja između aktivista „antimajdana“, s jedne strane, i ekstremnih navijačkih grupa iz Harkova i Odese, kao i radikala „Evromajdana“, s druge strane. Sukobi su se završili rušenjem šatora i podmetanjem požara u Domu sindikata u kojem su se sakrili predstavnici „antimajdana“. Pristalice radikala su pri tome pucale na ljude koji su pokušavali da se spasu iz zapaljene zgrade. Tog dana je u tragediji poginulo 48 ljudi, dok je preko 250 povređeno.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI TREBA DA VIDI CELA SRBIJA: Pogledajte film o izgradnji nacionalnog stadiona


 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo