"UŠUNJALI" SE MEĐU STUDENTE I POBEDILI: Ere, srednjoškolci iz Užica, šampioni inovacija (FOTO)

Никола Јанковић
Nikola Janković

20. 04. 2023. u 06:30

U konkurenciji studenata, užički srednjoškolci Boško Zarić, Stefan Nikolić i Mihailo Đurić, učenici “Tehničke škole” u gradu na Đetinji – ubedljivo su trijumfovali na prestižnom takmičenju “Zelena energija za zelene automobile”.

УШУЊАЛИ СЕ МЕЂУ СТУДЕНТЕ И ПОБЕДИЛИ: Ере, средњошколци из Ужица, шампиони иновација (ФОТО)

Grad Užice

Takmičenje je organizovano u okviru Srpsko- francuskog inovacionog foruma, pod pokroviteljstvom francuske ambasade u Srbiji. Koliko su sjajni Ere i njihovi mentori, govori podatak da su im konkurenicija bili studenti univerziteta iz Novog Sada, Beograda, Niša i Kragujevca, među kojima su užički đaci bili jedina ekipa srednjoškolaca.

Da bi uopšte učestvovali na takmičenju, zbog samih propozicija, užički đaci su zvanično nastupili pod okriljem Univerziteta u Kragujevcu.

- Učenici su prošli pripremu koja obuhvata analizu poslovne ideje, istraživanje tržišta, pripremu inovacionog poslovnog plana, finansijske aspekte projekta i njegovo prezentovanje. Njihova ideja odnosila se na obnovljive izvore energije i kao takva ostala bi samo ideja, ukoliko se ne bi adekvatno razradila kroz inovativni poslovni model i ukoliko oni ne bi savladali način na koji da je prezentuju. Oni su i pobednici našeg prvog „Startap kampa“ održanog prošle godine – rekla je Danijela Panić iz Regionalne razvojne agencije „Zlatibor“, koja je podržala napore đaka.

To što su se našli naspram studenata u trci za priznanje, mladim Erama nije predstavljalo problem.

IMAMO SE ČIME POHVALITI

Posle trijumfa na prestižnom takmičenju, za trojicu mladih Era i za njihove mentore priređen je prijem u Gradskoj kući.

- Mi ćemo se truditi da u budućnosti podržimo naše đake, danas imamo njihove ideje a sutra će to biti inovacije i poslovi. Znamo da je ono čime se bave budućnost i nešto što stvara uslove da ostanu da žive u svom gradu i svojim znanjem doprinose njegovom daljem razvoju. Hvala vam deco što ste još jednom pokazali da centri znanja nisu samo najveći gradovi i da Užice ima čime da se pohavali – rekla je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

- U Tehničkoj školi možemo da dobijemo znanje kao i studenti, zahvaljujući stručnim profesorima. Naša glavna ideja Glavna ideja jesu stanice za punjenje električnih vozila, putem solarnih panela i vetrogenartora. Tako bi se automobili punili na zelenu energiju i sama životna sredina bi bila mnogo zdravija i čistija. To je bila glavna ideja koju smo razvijali u školi. Regionalna razvijna agencija “Zlatibor” pomogla je prilikom finansija, marketinga i stvari koje u školi još nismo imali prilike da naučimo – objasnio je Boško Zarić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole.

Stefan Nikolić ističe da su ljudi iz Francuske koji su bili u žiriju, bili iznenađeni znanjem stečenim u jednoj srednjoj školi. Mihailo Đurić dodaje da je takmičenje bilo dragoceno, jer viđeno proširuje znanja, podstiče kreativnost i motiviše da se ide korak dalje.

foto: Fejsbuk/Univerzitet u Kragujevcu

Đaci Tehničke škole Užice

Trojica mladih užičkih genijalaca imaju nameru da nastave, tamo gde ih je pobeda na prestižnom takmičenju dovela, na fakultetima koje će uskoro odabrati.

- Ovo nije prvi uspeh naših đaka. Godinama unazad škola osvaja visoka mesta na takmičenjima i već su prepoznati među univerzitetima u Beogradu i drugim velikim gradovima – ponosno ističe Biljana Nikolić, nastavnik preduzetništva u „Tehničkoj školi“ Užice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)