SPOMEN-OBELEŽJE HEROJIMA SA KOŠARA: Održana sednica Gradskog veća Loznice

V. MITRIĆ

23. 05. 2024. u 13:48

NA zasedanju Gradskog veća u Loznici prihvaćena je inicijativa za podizanje spomen-obeležja trojici sugrađana koji su poginuli 1999. godine na odbrani granice sa Albanijom u mestu Košare.

СПОМЕН-ОБЕЛЕЖЈЕ ХЕРОЈИМА СА КОШАРА: Одржана седница Градског већа Лознице

Loznica / Foto Tanjug

Loznica tako odaje poštu Branislavu Negiću, Ivici Ivanoviću i Ljubomiru Romiću, koji su položili živote sa još 105 mladih vojnika Srbije duž albanske granice.

- Podizanje spomen-obeležja, kao i prethodno davanje naziva ulicama ovim herojima gde su živeli, u Loznici i Banji Koviljači, predstavlja nezaboravnik herojskog i slobodarskog duha, da naraštaji shvate sa kakvim smo se nevoljama, nažalost, kroz istoriju suočavali i koliko je života utkano u ovu zemlju da bi nastala, a još teže, pod teretom imperijalističkih zahteva i opstala. Stoga smo ponosni što je Loznica već sutra domaćin promocije knjige „Krvava granica“ heroja sa Košara, čiji je autor jedan od ratnih komandanata sa sto kilometara duge granice - istakao je gradonačelnik Vidoje Petrović.

Gradsko veće danas je usvojilo rešenje o dodeli ovogodišnjih novčanih nagrada za 88 najboljih studenata i 53 učenika osnovnih i srednjih škola. Isplaćivaće se mesečno po 12.000 dinara studentima i 7.000 dinara učenicima. Zato se nameće potreba, po završetku studiranja, njihove još veće i celishodnije integracije sa Loznicom gde svakom stručnjaku treba omogućiti stimulativne uslove za dalje profesionalno potvrđivanje, što je, prema rečima gradonačelnika, „dalji motivacioni značaj i nemerljiva vrednost za budućnost grada koji smo danas stvarali“.

Usvajanjem odluke o dodeli bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata održavanja i unapređivanja svojstava zgrada kroz raspisivanje javnih poziva za investiciono odžavanje fasada, krovova, instalacija, uređaja i tehničke opreme u Loznici se četvrtu godinu nastavlja višestruko korisna praksa.

Pored energetske efikasnosti, veće bezbednosti i estetskih standarda koji su u tom periodu partnerski realizovani sa 238 stambenih zajednica izdvojeno je 123,6 miliona dinara. Sve to predstavilo je ovaj grad u vrhu uspešnih, rečeno je u susret donošenju nove skupštinske odluke o daljoj adaptaciji i unapređivanju stambene politike u Loznici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!