SRPSKI NAROD UZ PREDSEDNIKA: Vučić bije najvažniju bitku u NJujorku - podrška stigla od cele nacije

Novosti online

23. 05. 2024. u 11:28 >> 17:12

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić predvodio je delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj je danas usvojena sramna rezolucija o Srebrenici.

СРПСКИ НАРОД УЗ ПРЕДСЕДНИКА: Вучић бије најважнију битку у Њујорку - подршка стигла од целе нације

Foto: Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

Podrška beogradskog muftije Mustafe Jusufspahića

Beogradski muftija Mustafa Jusufspahić napisao je na svom Iks profilu da Srbija ne zaslužuje ovo što joj se dešava i da Srbi nisu genocidan narod.

- Srbija je moja zemlja, u njoj živimo i Bogu se molimo u džamijama, crkvama i sinagogama. Na hiljade džamija postoji gde se oko 600.000 muslimana koji ovde žive mole. Muslimani na teritoriji Srbije koja je pod vlašću većinskog pravoslavnog stanovništva žive i rade u slozi i dele zajedničku sudbinu vekovima i ja to kao musliman moje Srbije svedočim. Ovaj narod nije genocidan i moja Srbija to ne zaslužuje. Kroz istoriju su sigurno postojali pojedinci koji su imali takve sulude ideje ali one nisu zarazile narod koji se i danas bori protiv takvihideja bilo gde u svetu. Moja Bosna i Hercegovina je propatila i svaku njenu bol sam proživljavao u svom srcu. Njen život kao i život moje Srbije je od Boga nam dat da jedni sa drugima pod ruku u slozi živimo. Budimo pametni i greške iz prošlosti ne ponavljajmo - napisao je Jusufspahić.

Sednica u toku

Posle predstavljanja Nemačke, obratio se predsednik Srbije i raskrinkao laži i pokušaj nametanja tereta na leđa naše zemlje.

Sva detaljna dešavanja pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Redosled govornika

Nakon uvodne reči Nemačke, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obraća se predsednik Aleksandar Vučić.

Odmah nakon toga reč imaju ove zemlje:

- Kina, Namibija, Azerbejdžan, Tajland, Iran, Rusija, Brazil, Vijetnam, Gana, Panama, Peru, Grčka, Crna Gora, Kongo i Sijera Leone.

Skandal u prostorijama UN-a

Pred početak Generalne skupštine UN desio se skandal kada je obezbeđenje pokušalo da otme zastavu Srbije koju su držale srpske žrtve rata u BiH.

Oni su odbili da im daju zastavu, uz reči: "Ni za živu glavu"!

Zavijorila se srpska trobojka u UN

Delegacija porodica srpskih žrtava iz BiH razvila je srpsku zastavu u Ujedinjenim nacijama.

Opšrinije pročitajte klikom OVDE.

Mali - Nismo genocidan narod, to svet zna

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbi nisu genocidan narod i da to svet zna, ali politika žmuri nad tom činjenicom.

- Srbija je u svojoj istoriji imala i previše teških trenutaka. Danas, sa kolegama iz Ministarstva finansija, pratimo još jedan takav i podržavamo našeg predsednika Aleksandra Vučića u dostojanstvenoj odbrani ugleda Srbije! Nismo genocidan narod, to zna i svet, a politika žmuri pred tom činjenicom. Mi gledamo ka Njujorku i znamo koliko je u ovim satima važno da se držimo zajedno i pokažemo jedinstvo i slogu i podržimo našeg predsednika. Živela Srbija, poručio je Mali na Instagramu.

Đurić poručio - Pokazaćemo da smo država koja hoće i ima snage da brani sebe

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je na društvenoj mreži Iks da će danas za Srbiju biti težak i tužan dan, ali istovremeno i veliki dan ponosa uzevši u obzir sve što se sprema u Generalnoj skupštini UN povodom rezolucije o Srebrenici.

- Danas će za Srbiju biti težak i tužan dan zato što će rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN sakupiti prostu većinu glasova onih zemalja koje glasaju.

Iako većina čovečanstva, pa ni većina država sveta za rezoluciju verovatno neće glasati.Istovremeno, danas će za Srbiju biti i veliki dan ponosa, zato što ćemo danas pokazati da jesmo država, država koja hoće i ima snage da brani sebe, država koja hoće da se pita o sopstvenim interesima i da nezavisno i slobodno donosi svoje odluke - naveo je Đurić na društvenoj mreži Iks.

Atina spremna da podrži "ludački" zahtev pod pritiskom Nemaca

Grčki list Demokratija objavio je danas tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

- Dok međunarodna zajednica zatvara oči pred Pontijskim genocidom i odbija da osudi Tursku, Nemačku, SAD i druge zemlje u njihovoj sferi uticaja (Ruanda, BiH, itd.) strastveno promovišu proglašenje međunarodnog dana "Sećanje i obeležavanje genocida 1995. godine u Srebrenici", za koje je predloženo da bude 11. jula svake godine - navodi se u tekstu objavljenom na naslovnoj strani lista.

Srpska strana, koja se ponovo skoro sama bori protiv svih i priznaje da su možda počinjeni ratni zločini, ali ni u kom slučaju genocid, navodi list, apelovala je na Grčku, uprkos "nedavnom zabadanju noža u leđa u Savetu Evrope", da to ne čini, pozivajući se na tradicionalno prijateljske odnose.

Evo ko će u ime Crne Gore glasati da su Srbi genocidan narod

Savetnik Misije Crne Gore u Ujedinjenim nacijama Damir Šabanović najverovatnije će biti osoba koja će podići ruku za glasanje zvanične Podgorice u Ujedinjenim nacijama o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Opširnije pročitajte OVDE.

Vučić poneo srpsku trobojku u zgradu UN: Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode

Predsenik Vučić oglasio se na svom zvaničnom Instagram nalogu gde je podelio zastavu Republike Srbije.

Predsednik je u opisu fotografije napisao:

- Ovo je zastava časti, zastava hrabrih, zastava slobode! Upravo sam je poneo sa sobom u zgradu UN. Braniću je i čuvati. I ponosiću se njom. Mi nismo genocidan narod! Živela Srbija!

Vučić razgovarao sa predsednikom Angole

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Angole Žoaom Lorensom.

- Odličan i prijateljski razgovor sa predsednikom Lorensom, koga sam detaljno informisao o svim činjenicama, pritiscima i posledicama vezanim za današnje glasanje o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN. Istakao sam da će se Srbija, u odbrani svoje slobode i obraza, boriti do poslednjeg trenutka, da ni ovoga puta nećemo ustuknuti pred većom i jačom silom, jer snagu nalazimo u svetinji koju branimo, pravdi i istini, kao i u podršci prijatelja - napisao je Vućić na Instagramu.

- Zahvalio sam predsedniku Angole na poštovanju, uvažavanju i razumevanju koje je ova zemlja, kroz istoriju, pokazivala prema Srbiji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, zamolivši ga da i u ovim teškim okolnostima podrži slobodarski, pravdoljubiv i nezavisan duh u međunarodnoj politici, za šta su se i Srbija i afričke zemlje oduvek zalagale - zaključio je predsednik.

Brnabić razgovarala sa Stevandićem: Srpski narod je zajedno i držaće se zajedno, bez obzira na sve

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nenadom Stevandićem.

- Srpski narod je zajedno i držaće se zajedno, bez obzira na sve. Iskazala sam velika zahvalnost za svu podršku našeg naroda iz Republike Srpske koju uživa predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Podršku u ovoj borbi ne samo za pravdu i istinu, već za razliku od onih koji sponzorišu i kosponzorišu ovu rezoluciju- za istinsko pomirenje i mir na Balkanu. I ovo će proći, a naša borba se nastavlja - istakla je Brnabić na svom Instagram nalogu.

 

 

Moćne poruke predsednika uoči sednice

"Odgovoriću im snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti ima"

Uoči sednice, srpski predsednik poslao je jasnu poruku međunarodnoj zajednici i celom svetu.

- Odgovoriću im snažno i onoliko hrabro, koliko hrabrosti ima. Sve što imam hrabrosti, znanja i snage odgovoriću im. I odgovoriću im istinito. Odgovoriću im, borićemo se. Naš narod nije genocidan narod - poručio je Vučić.

Foto: D. Milovanović

"Srbija neće ćutati - borićemo se za istinu, niko nas neće zaustaviti"

Šef države na juče održanoj panel diskusiji u sedištu UN u Njujorku, na kojoj su govorile žrtve i svedoci rata u BiH, kazao je da Srbija neće ćutati i da ćemo se boriti za istinu.

- Srbija nikada nije ćutala o strašnim događajima koji su se dogodili u Srebrenici. Dva predsednika Srbije su otišla u Srebrenicu. Ja lično sam otišao 2015. da se poklonim žrtvama i položim venac, a gotovo da sam bio linčovan... Samo nekoliko dana nakon toga pozvao sam sve bosanske lidere kako bih povratio veru jednih u druge i veru u mir. A šta će da bude rezultat ako podnesete tu rezoluciju sutra. Imaćete oduševljenje na jednoj strani, a na drugoj tugu, prezir, bes i ogorčenost, na drugoj strani - izjavio je Vučić.

- Dolazeći iz jednog malog naroda, ponosan sam na činjenicu da smo uvek bili slobodarski narod i da smo uvek plaćali najveću cenu za slobodu naše zemlje, za slobodu našeg naroda. Još jednom vas molim da ponovo razmotrite svoje stavove, svoje pozicije i svoje odluke, zato što to može da ima uticaja na mnoge stvari ubuduće. Ne samo u regionu iz kojeg ja dolazim, već na ceo svet - kazao je predsednik Srbije

- Najmanje što mogu da vam kažem jeste da nećemo ćutati, borićemo se za istinu i niko nas neće zaustaviti - poručio je srpski predsednik.

Bilbordi u Srebrenici poslali poruku - "Mi nismo genocidan narod"

U Srebrenici, danas je održana proširena sednica Vlade Repšublike Srpske povodom rezolucije o Srebrenici. Širom grada osvanuli su bilbordi sa natpisom "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo - Srbija i Srpska".

Foto: AP Photo/Armin Durgut

Zvona za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zazvonila su tačno u podne, po blagoslovu patrijarha Profirija, za "spasenje srpske države i naroda".

Dodik: Skrećemo pažnju na istorijsku nepravdu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je delegacija Vlade Srpske došla u Bratunac i Srebrenici da bi skrenuli pažnju na istorijsku nepravdu učinjenu srpskom narodu.

- Na činjenicu koju moćni u svetu i naše komšije potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinilo muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500  Srba i da za te zločine niko nije odgovarao - naveo je Dodik nakon polaganja venaca na centralnom spomen-krstu na bratunačkom groblju.

Dodik je istakao i da su danas u Srebrenici jer je u Generalnoj skupštini UN inicirano donošenje rezolucije u kojoj se pokušava Srbima nametnuti kolektivna krivica.

- Na jedan skriven način, koji je veoma lukavo smišljen, kako bi se kroz istoriju obeležavao dan navodnog genocida u Srebrenici, a to ne podrazumeva, naravno, činjenicu stradanja Srba na ovim prostorima - naveo je Dodik.

Naglasio je da je priča o Srebrenici od početka lažno konstruisana.

- Priča da je ubijeno 8.300 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Sve ove godine nisu uspeli da dokažu da postoji taj broj. Moram reći da nam je žao za svaku žrtvu i bošnjačku, a srpsku pogotovo. Boli nas nepravda i nemoguće je da su ozbiljni ljudi sveta prihvatili ovakvu lakrdiju - rekao je Dodik.

Snažna podrška Vučiću

Mali: Znajte da će Vaš narod uvek biti uz Vas

Ministar finansija Siniša Mali uputio je snažnu poruku podrške srpskoj delegaciji na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

- Poštovani predsedniče, hvala Vam na požrtvovanosti, pregalačkom zalaganju za interese Srbije, beskrajnoj energiji koju ulažete za dobrobit svog naroda i neizrecivoj ljubavi prema Srbiji i njenim građanima koju pokazujete borbom za očuvanje pravde u svetu punom licemerja i dvostrukih standarda. Znajte da će Vaš narod uvek biti uz Vas, kakav god da je ishod današnjeg glasanja o Rezoluciji o Srebenici, jer ste nam pokazali kako u turbulentnim vremenima naša zemlja mora da se okrene sebi, štiteći svoje interese uprkos međunarodnim pritiscima. Imate našu podršku u svemu što radite, a posebno u današnjem danu kada čekamo vesti iz Njujorka. Srbija poštuje sve žrtve rata i želi mir po svaku cenu, ali i istinu. Više od decenije pišete najuspešniji deo istorije modernog doba. Podrška! Živela Srbija! - napisao je ministar Mali na svom zvaničnom Instagram nalogu.

Đedović: Danas istorijski dan za Srbiju

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je da je danas  istorijski dan za Srbiju, za našu prošlost i budućnost!

- Glasanje u UN o rezoluciji o Srebrenici nosi sa sobom težinu koju ne smemo ignorisati. Srpski narod nije genocidan. Mi smo narod koji se vekovima borio za svoju slobodu, ali i za slobodu čitavog evropskog kontinenta. Istorijske činjenice iz I i II svetskog rata, ali i bliske istorije, koje niko ne može ignorisati iako mnogi to danas čine, to potvrđuju. Zato je važno da nastavimo da se borimo za istinu i pravdu, a na tom putu uživamo podršku svih slobodumnih naroda. Naš predsednik danas stoji kao glas svih nas boreći se protiv stavljanja žiga genocida na sve Srbe. Njegova borba nije samo politička, već je moralna i etička, za očuvanje dostojanstva i ponosa svih Srba. Ovo je trenutak da pokažemo svetu ko smo – narod koji teži miru, pravdi i zajedničkoj budućnosti, neumanjujući ničije žrtve, ali i braneći svoj obraz i čast kao što smo to činili vekovima. Danas je dan kada stojimo zajedno. Da ne zaboravimo prošlost i da gradimo bolju budućnost za nas i našu decu. Živela Srbija - napisala je ministarka na svom Instagram nalogu.

Malović uputio podršku Vučiću: Istorija će znati da prepozna i ceni

Branislav Malović, član Predsedništva Srpske napredne stranke, uputio je podršku predsedniku Vučiću.

- Danas upućujem još jednom jasnu i nedvosmislenu podršku Aleksandru Vučiću u borbi koju vodi za istinu i pravdu koje se prvenstveno tiču srpskog naroda. Istorija će, siguran sam, znati da prepozna i ceni napore i rizike koje je preuzeo na sebe da bi otvorio svetu oči i prikazao Srbiju i Srbe onakvim kakvi zaista jesmo, a ne kao genocidan narod. Dok neki obilaze iste zemlje kao on, boreći se na malo drugačiji način, i za drugačije stvari, a prvenstveno za svoje fotelje, svi mi koji volimo Srbiju moramo stajati složno uz Vučića kako bi odbranili i našu prošlost i našu budućnost! Živela Srbija! Živeo srpski narod! Živeo Aleksandar Vučić - izjavio je Malović.

Lučić: Predsednik se bori kao lav, podrška radnika Telekoma

Jedan broj radnika Telekoma Srbija, na inicijativu sindikata, danas u 14 časova održaće akciju simbolične podrške naporima države povodom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici u UN, najavio je generalni direktor ove kompanije Vladimir Lučić.

Kako je istakao, u ovom teškom trenutku za našu zemlju treba da budemo jedinstveni u odbrani državnih i nacionalnih interesa, bez obzira na sve političke i druge razlike.

Potrebno nam je jedinstvo, da podržimo našu državu i predsednika Aleksandra Vučića, koji se u Njujorku zaista bori kao lav. Verujemo u našeg predsednika u njegovoj borbi da što manji broj zemalja podrži tu rezoluciju, koja na, najblaže rečeno, čudan način aktuelizuje neka ružna dešavanja iz prošlosti. Na predlog sindikata, jedan broj radnika kompanije Telekom Srbija - ne svi, jer radni procesi i pružanje usluga korisnicima moraju da se nesmetano odvijaju - izaćiće sa zastavama Republike Srbije ispred naših poslovnih zgrada kako bi pružili simboličnu podršku našoj državi, odnosno predsedniku i njegovom timu, na dan glasanja o toj rezoluciji - izjavio je Vladimir Lučić danas na TV Prva.

Foto: Profimedia

Svi Srbi će biti ujedinjeni: Republika Srpska uz predsednika Vučića

Republika Srpska će biti uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Svi Srbi će biti ujedinjeni - rekao je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić

- U istoriji nije zabeleženo da malobrojnija zemlja postigne da na njenoj strani bude dve trećine čovečanstva i da se dva puta odlaže glasanje u UN na predlog najrazvijenijih zemalja sveta - Velike Britanije, Nemačke, SAD, koje preko NATO-a, Svetske banke i MMF-a ne mogu da privole više od 50 ljudi, kojima inače komanduju, da budu na njihovoj strani u jednoj trik geopolitičkoj rezoluciji koja banalizuje termine poput genocida i Holokausta - navodi on.

Da svedočite istinu, budete mudri i odlučni: Ove reči je patrijarh Porfirije uputio predsedniku

Predsednik Vučić prisustvovao je, pre polaska u Njujork u Hramu Svetog Svetog Save molebanu koji je služio patrijarh Porfirije.

Foto: D. Milovanović

Poglavar SPC ovim rečima se obratio Vučiću:

"Uvaženi gospodine predsedniče,

Sabrali smo se u našem zavetnom Spomen-hramu Svetog Save da se pomolimo pred Vaš put u Njujork, gde u Ujedinjenim nacijama velike sile sveta nameravaju da donesu rezoluciju o takozvanom genocidu u Srebrenici. Smatramo to neistinom i nepravdom u odnosu na srpski narod.

Na svom krstonosnom putu kroz svu svoju burnu istoriju naš stradalni narod je smireno i dostojanstveno nosio svoj krst. Poneli smo ga i u Prvom svetskom ratu kada smo, u odnosu na broj naših sunarodnika, bili među najvećim stradalnicima sveta. Krstonosni hod se nastavio i u Drugom svetskom ratu, kada je, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, koja je obuhvatala i Bosnu i Hercegovinu i protezala se sve do grada Zemuna, naš narod stradao kao malo koji narod sveta po broju žrtava i po načinu stradanja. Isto tako u okupiranoj Srbiji nemački nacisti su posle školskih časova ubijali čete đaka u jednom danu. Život jednog egzekutora vredeo je kao sto naših života.

Stradali smo u svakom zaseoku, selu, gradu. Istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida.

Nažalost, svet u kojem živimo zaboravio je genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je Golgota. Teši nas i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile posle strašnih vremena smrti, sledeći Jevanđelju vaskrsloga Hrista na kojem je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želeo i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost.

Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kojem se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice. Nažalost, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija. Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što „mudro" prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji dvostrukim aršinima selektivno dodeljuju ekskluzivno pravo na bol i žrtvu. Na taj način ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost.

I ovom prilikom, kada se kao narod nalazimo na iskušenju na najvećem međunarodnom forumu, molimo se da Bog da snage, mudrosti i odlučnosti Vama, kao i čitavom našem narodu, da svedočite istinu da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja. To je jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima.

Neka Vas Bog blagoslovi. Hristos vaskrse!" naveo je patrijarh u besedi.

Foto: D. Milovanović

Zvona za spasenje srpske države i naroda

Zvona na pravoslavnim hramovima u Srbiji zvoniće danas u podne, po blagoslovu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, na pravoslavnim hramovima za "spasenje srpske države i naroda".

Zvona će zvoniti pozivajući "verni svetosavski narod na molitvu, smirenost, međusobnu solidarnost i nepokolebljivost u činjenju dobra, uprkos potpuno lažnim i nepravednim optužbama kojima je izložen u Organizaciji ujedinjenih nacija".

Patrijarh Porfirije poziva vernike na molitvu za pravdu i mir.

- Njegova Svetost pozvao je pravoslavne vernike da se ujedini u molitvi za pravdu i mir svim narodima, posebno onim sa kojima vekovima delimo zajedničku istoriju sa biblijskom verom u srcu i na usnama - Živ je Gospod naš. Živa će biti i duša naša. Hristos Vaskrse - navodi se u saopštenju.

Bilbordi širom Beograda: Poruka za ceo svet iz srpske prestonice

Širom Beograda na bilbordima pojavila se poruka "Mi nismo genocidan narod. Ponosni - Srbija i Srpska".

Ova poruka je osvanula i na Kuli Beograd.

Foto: I. Marinković

Narod u Podgorici ustao protiv podrške sramnoj rezoluciji o Srebrenici

Ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici održan je veliki skup kojim su građani iskazali revolt povodom odluke Vlade Crne Gore da podrži sramnu rezoluciju o Srebrenici. Okupljeni su skandirali "izdaja, izdaja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)