NA DIVČIBARAMA ČESME PUNE VODE: Rešen decenijski problem popularnog turističkog centra iznad Valjeva

B. PUZOVIĆ

22. 05. 2024. u 18:50

NA Divčibarama, poznatom planinskom turističkom centru, iznad Valjeva, završena je izgradnja vodovodne mreže i novog rezervoara. Time je rešen problem snabdevanja vodom u ovoj vazdušnoj banji, a novi kapaciteti će omogućiti da česme ne budu suve i u uslovima izgradnje novih smeštajnih objekata.

НА ДИВЧИБАРАМА ЧЕСМЕ ПУНЕ ВОДЕ: Решен деценијски проблем популарног туристичког центра изнад Ваљева

foto gu valjevo

To je saopštio "Vodovod" Valjevo, podsetivši da su radovi počeli pre dve godine, a dva i po miliona evra za gradnju obezbedila je Kancelarija za javna ulaganja. Na sistem vodosnabdevanja, koji je još u probnom radu, prvi put su priključene dve nove bušotine, iz kojih se voda crpi sa oko 80 metara dubine.

- Vodosnabdevanje Divčibara decenijama je bilo otežano, naročito preko zime i za praznike, kada je tradicionalno veća posećenost - kaže član Gradskog veća Valjeva Vladimir Blagojević. - Da bismo počeli radove, bilo je neophodno da se izmeni urbanistički plan. Vodu iz novih bušotina posredstvom dve crpne stanice šaljemo do rezervoara na samom ulasku na Divčibare, praktično na najvišoj koti.

Bez problema

- PAR dana pre 1. maja pustili smo dve bušotine u probni rad, pri maksimalnoj popunjenosti smeštajnih kapaciteta na Divčibarama, potrošnja je iznosila više od 15 litara u sekundi i što je najbitnije sve vreme rezervoar je bio pun vode - ističe direktor "Vodovoda" Valjevo Ivan Filipović.

Blagojević podseća da je ranije na Divčibarama postojao rezervoar od 200 kubnih metara vode. Sada su napravljena dva nova sa po 300, pa Divčibare raspolažu sa ukupno 800 kubnih metara vode u rezervoarima. Takođe, voda iz dubine od 80 metara neuporedivo je kvalitetnija i čistija nego ona u jezeru iz koga se divčibarski vodovod doskora snabdevao, a u koje se prikuplja kišnica.

- Ako bude bilo potrebe, možemo da uključimo još bušotina i tako u potpunosti eliminišemo snabdevanje Divčibara vodom sa jezera. Na taj način, prelepo divčibarsko jezero može da dobije sasvim drugačiju ulogu, da postane turistička atrakcija - rekao je Blagojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi