TRAŽE RAKETE DA DOSEGNU RUSIJU: Pentagon razmatra zahtev Kijeva za projektile dužeg dometa

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

30. 11. 2022. u 07:00

MINISTAR spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba poručio je članicama NATO da, ako ne počnu da povećavaju proizvodnju oružja, Ukrajina ne može da pobedi Rusiju.

ТРАЖЕ РАКЕТЕ ДА ДОСЕГНУ РУСИЈУ: Пентагон разматра захтев Кијева за пројектиле дужег домета

Posledice granatiranja u Ukrajini, Foto AP

U Kijevu raste nezadovoljstvo među političarima koji su verovali u obećanje Zapada da će im pružati vojnu pomoć sve do konačne pobede.

- Ukrajini su potrebne rakete dometa 800 kilometara i više, a ne agregati. Najbolji način da se efikasno reši energetski problem u Ukrajini je da dobijemo rakete čiji je domet veći od 800 kilometara, jer će nam to pomoći da uštedimo na agregatima - napisao je na "Tviteru" Aleksej Danilov, sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane, pošto je više evropskih zemalja najavilo je da će Ukrajini poslati agregate kako bi se ublažio deficit električne energije.

Danilov smatra da će ukrajinska vojska morati da počne da gađa velike ruske gradove. Za to su im potrebne rakete znatno većeg dometa nego one koje sada koriste. Do sada su Amerikanci tvrdili da nisu slali Ukrajini rakete dometa većeg od 150 do 180 kilometara.

Rukovodstvo u Kijevu je više puta tražilo od Vašingtona rakete ATACMS dometa do 300 kilometara, a mogu se koristiti i višecevnim bacačima "hajmars", koje je već dobila Ukrajina. Predsednik SAD Džozef Bajden je još u maju kazao da ne dolazi u obzir davanje takvih raketa Ukrajini. Pomoćnik Bajdena za nacionalnu bezbednost Džek Salivan je objasnio da bi slanje Ukrajini raketa kojima može da gađa teritoriju Rusije moglo da dovede do trećeg svetskog rata.

Ponuda "Boinga" da proda Ukrajini "jeftinije" male visokoprecizne rakete koje mogu da koriste avioni, ali i artiljerija na zemlji, izazvala je brojne komentare ruskih vojnih eksperata. Te rakete su upola jeftinije od onih koje koriste "hajmarsi" i koštaju 150.000 dolara. Ukrajina može da dobije te male rakete od "Boinga" tek kad to odobri Pentagon, koji još analizira ponudu. U Ukrajinu bi mogle da stignu iz Rumunije ili Poljske.

Ruski general-major avijacije Vladimir Popov, magistar tehničkih nauka, kaže da se GLSDB rakete koje imaju raketne motore upravljaju satelitskom vezom dži-pi-es. Domet im je 150 kilometara. Rusi već koriste slične rakete u sistemu "Krasnopolj".

- Naravno da mini-rakete koje nudi "Boing" Ukrajini mogu biti opasne za prigranične delove Rusije. Zbog toga će ruska vojska pratiti logističke pravce kojima bi se to oružje prevozilo. I čim bude dovezeno, ruska avijacija će pokušati da ga uništi - kaže Popov.

On objašnjava da "Boing" nudi staro američko oružje i kompaniji je najvažnije da očisti skladišta već napravljenih raketa, jer imaju ograničen rok upotrebe.

PLANOVI ZA POVRATAK KRIMA

DOK u zapadnim delovima Donbasa ukrajinska vojska ima velike gubitke, ljudi iz najužeg kruga predsednika Zelenskog opet su počeli da govore o velikim ratnim planovima i povratku Krima.

Aleksej Arestovič, savetnik predsednika Ukrajine, najavio je da će ukrajinska vojska nastojati da što pre počne operaciju za povratak Krima. Ruski generali tvrde da je Krim odlično branjen i da ukrajinska vojska nema šansi da se vrati na to poluostrvo. Na Zapadu malo ko veruje da će se ukrajinska vojska vratiti na Krim. Časopis "Ekonomist" tvrdi da Zelenski sam sebe gura u ugao ponavljanjem priče o zauzimanju Krima i objašnjava da bi ta akcija bila veoma skupa.

KREMLj OD PAPE TRAŽI OBJAŠNjENjE

MINISTARSTVO spoljnih poslova Rusije i službeno je zatražilo objašnjenje od pape Franje koji je u intervjuu listu američkih jezuita kazao kako su posebno okrutni u ratu u Ukrajini Čečeni i Burjati koji nisu vaspitani u duhu ruskih tradicija. Ukrajince je papa nazvao mučenicima.

Foto AP

U Moskvi su iznenađeni izjavom pape, jer je u novembru govorio da voli ruski narod i Dostojevskog koji nas još uvek nadahnjuje hrišćanstvom. Ruski ambasador u Vatikanu Aleksandar Avdejev predao je protest zbog papinih ocena. U Vatikanu su odgovorili da će proveriti tekst i utvrditi je li sve korektno prevedeno. U Vatikanu tvrde da papa nije nikako hteo da uvredi narode Rusije i da želi dobre donose sa rukovodstvom u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)