RUSIJA TVRDI - PROVOKACIJA ZELENSKOG JE ISPLANIRANA: Ministarstvo odbrane RF demantovalo da je gađalo ciljeve kod poljske granice

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

17. 11. 2022. u 06:56 >> 00:48

MINISTARSTVO odbrane Rusije demantovalo je da je gađalo ciljeve u blizini poljske granice, pa rakete nisu ni mogle preleteti ukrajinsku teritoriju.

РУСИЈА ТВРДИ - ПРОВОКАЦИЈА ЗЕЛЕНСКОГ ЈЕ ИСПЛАНИРАНА: Министарство одбране РФ демантовало да је гађало циљеве код пољске границе

Foto AP

Za razliku od Kijeva i Varšave, u Pentagonu nisu žurili sa optužbama Rusije, već su sugerisali da se naprave potrebne analize.

Ruski eksperti tvrde da se radi o planiranoj provokaciji. Po svemu sudeći, u poljsko selo Pševodov su pali ostaci rakete kompleksa S-300, najverovatnije ukrajinske. Američka agencija AP, oslanjajući se na izvore u Vašingtonu, saopštila je da je na poljsku teritoriju pala ukrajinska raketa kojom su hteli da obore rusku za vreme napada.

Na izjave predsednika Vladimira Zelenskog i komandanta oružanih snaga Valerija Zalužnog da Ukrajina ne namerava da prestane da ratuje sve dok ne oslobodi svu svoju teritoriju, Rusi su odgovorili do sada najmoćnijim raketnim napadom. Gađani su energetski objekti, a Zelenski je rekao da je oko 10 miliona stanovnika ostalo bez struje.

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko kaže da je ruski raketni napad oštetio 15 ukrajinskih energetskih objekata.

Ruševine u Hersonu , Foto AP

Gađano je sa oko sto raketa. Osim raketama X-101 i X-555 Rusi su gađali ukrajinske objekte u Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti dronovima samoubicama. Ministar policije Ukrajine Denis Monastirski kaže da je oštećeno 30 važnih objekata.

Komandant ukrajinske armije Valerij Zalužni je u telefonskom razgovoru sa američkim generalom Markom Mileom rekao da neće prihvatiti bilo kakav kompromis sa Rusijom dok ne oslobode sve teritorije. To su podržali u EU, a juče su u avio-bazi "Ramštajn" u Nemačkoj članice EU govorile o daljoj vojnoj pomoći Ukrajini.

Za vreme boravka na Baliju na samitu G-20 ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov demantovao je da SAD pripremaju pregovore Rusije i Ukrajine. U Moskvi su zadovoljni što je imao podosta pregovora na Baliju, mada su Amerikanci i njihovi verni saveznici pokušali da ga ignorišu.

Oba rukovodstva, i ukrajinsko i rusko, nisu sklona da popuste, pa do kompromisa ne može doći i sigurno će se ratovati još dosta dugo. Lavrov je rekao da su uslovi koje postavlja Zelenski nerealni. Pre svega se to odnosi na oslobađanje svih ukrajinskih teritorija, što bi značilo da se Rusi moraju povući iz Donbasa.

Kijev predlaže i da se zarobljenici razmene "svi za sve", što je u ovom trenutku teško ostvarljivo, jer u ruskim zatvorima sada ima oko 8.000 ukrajinskih vojnika i oficira.

Puštanje na slobodu značilo bi da Ukrajina dobije nove vojnike za front.

Jedino u čemu se slažu Kijev i Moskva je da produže dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Zelenski smatra da je vreme da se organizuje Kijevska međunarodna konferencija o bezbednosti koja bi dala garancije Ukrajini. Više puta Zelenski je ponavljao da nikakvog dogovora "Minsk-3" neće biti i da će Kijev diktirati svoje uslove Moskvi. Putinov portparol Dmitrij Peskov je na to odgovorio da će Rusija nastaviti specijalnu vojnu operaciju pošto Kijev ne želi da pregovara.

U Donbasu se i dalje vode žestoke borbe. Komandiri ruske privatne vojne kompanije "Vagner" tvrde da su kod strateški važnog grada Artjomovska razbili brigadu ukrajinske vojske.

Kijev o "ruskom tragu"

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je da Kijev ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji u istočnoj Poljskoj, za koju Varšava i NATO kažu da je verovatno bila izazvana ukrajinskom raketom protivvazdušne odbrane.

Nije naveo detalje u vezi sa tom tvrdnjom, ali je dodao da je potpuno otvoren za sveobuhvatno ispitivanje incidenta.

Istovremeno, Si-En-En tvrdi da je ukrajinska vojska potvrdila SAD da je pokušala da presretne rusku raketu blizu lokacije u Poljskoj na kojoj je juče esplodirala raketa, izjavio je visoki američki zvaničnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)