DRONOVI KAMIKAZE GAĐALI CENTAR KIJEVA: Ruska vojska bespilotnim letelicama udarila po energetskoj infrastrukturi prestonice Ukrajine

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

18. 10. 2022. u 08:00

DRONOVIMA kamikazama "Geranj-2" Rusi su juče ujutro gađali centar Kijeva. Pet udara dronova izazvalo je požar, gust dim se video iznad zgrade nacionalne energetske kompanije "Ukrenergo".

ДРОНОВИ КАМИКАЗЕ ГАЂАЛИ ЦЕНТАР КИЈЕВА: Руска војска беспилотним летелицама ударила по енергетској инфраструктури престонице Украјине

Foto AP

Pogođeno je još nekoliko zgrada, potvrdio je gradonačelnik ukrajinske prestolonice Vitalij Kličko.

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj je kazao da je oštećena energetska infrastruktura u Kijevu, zbog čega je nestala struja u stotini naselja. Dok u Moskvi tvrde da su pogodili sve ciljeve, u Kijevu kažu da su oborili čak 36 dronova od 42, koliko je učestvovalo u napadu. A ministar policije Ukrajine Denis Monastirski rekao je da je u napadu na Kijev učestvovalo 30 ruskih dronova, od kojih je oboreno 25.

Ilustracija telegram rybar

Osim u Kijevu, vazdušna opasnost je rano ujutro bila proglašena u više regiona na jugu i centru Ukrajine. Građani su bežali u skloništa u Žitomirskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti. Kasnije su sirene zavijale i u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti, gde su takođe gađani objekti energetske infrastrukture. U Odesi su infrastrukturni objekti pogođeni visokopreciznom avionskom raketom X-59. U Harkovu je zbog nestanka struje prestao da saobraća metro.

Vlasti pozivaju građane da štede struju kako ne bi došlo do potpunog kolapsa.

A u lučkom gradu Nikolajevu pogođeno je skladište goriva i ulja, kasnije je požar lokalizovan. Na drugoj strani, ukrajinska vojska je nastavila da gađa civilne objekte u Donjecku, Gorlovki i Makejevki. Ukrajinska artiljerija koristi zapadno oružje koje je dobila od članica NATO. Svi oni koriste granate kalibra 155 milimetara.

Osim što su gađali energetske objekte, ruska avijacija je zajedno sa artiljerijom gađala položaje dve mehanizovane brigade ukrajinske vojske. U ministarstvu odbrane Rusije tvrde da su u Harkovskoj oblasti uništili četiri ukrajinska transportera, zatim artiljerijsko oružje, kao i oko 160 vojnika. I u pravcu Lisičanska je uništeno šest ukrajinskih tenkova i veći broj vojnika.

Zbog velikog broja poginulih i ranjenih u Kijevu ne mogu da skrivaju da se njihove jedinice u Donbasu nalaze u teškoj situaciji, što je potvrdio i predsednik Zelenski.

Sada u Kijevu niko ne govori o brzoj pobedi ukrajinske vojske. Mada priznaju da se uglavnom brane, u Kijevu su kazali kako su ubili više od 320 ruskih vojnika, a uništili su osam tenkova i oborili 17 dronova.

U Kijevu su najavili da bi uskoro trebalo da dobiju oružje iz Izraela. Bivši predsednik i premijer RF Dmitrij Medvedev kazao je da, ako se to stvarno dogodi, pokvariće se inače dobri odnosi između dve zemlje.

Foto AP

OTVOREN KRIMSKI MOST

Krimski most je otvoren ne samo za male automobile već i za autobuse. Do sada su autobusi i kamioni sa Krima i na Krim prevoženi trajektima. Železnički promet je najbrže normalizovan, jer taj deo mosta nije bio ozbiljnije oštećen, bez obzira na to što su se zapalile cisterne sa mazutom. Saobraćaj je bio vrlo brzo normalizovan, tako da više nema problema sa transportom. Na trakama za automobilski saobraćaj nema više gužve, ali svi moraju da prođu kontrolu.

* * * * * * *

MINISTRI SPOLjNIH POSLOVA UNIJE U LUKSEMBURGU

OBUKA UKRAJINACA U EU, MAĐARI PROTIV

Ministri spoljnih poslova EU juče su trebalo da odluče o misiji za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji EU i dodele novu pomoć od 500 miliona evra za nabavku oružja. Mađarska se protivi pomoći Ukrajini, jer ne želi eskalaciju sukoba. Unija do sada nije sprovodila ovaj tip misija i ovo je za Uniju premijera. Misija nosi ime EUMAM Ukrajina. Održavaće se kursevi obuke u raznim državama članicama, posebno u Nemačkoj i Francuskoj. Cilj je da se obezbedi "osnovna obuka" za 12.000 ukrajinskih vojnika i "specijalna obuka" za 2.800 drugih. Misijom će iz Brisela rukovoditi Služba za vojno planiranje, telo vojnog štaba EU koje već upravlja obukom nekih afričkih armija u Mozambiku i Somaliji. Dva glavna operativna štaba biće smeštena u Poljskoj i Nemačkoj.

Za početak ove misije Unija planira budžet od 50 do 60 miliona evra godišnje.

* * * * * * *

SAD TVRDE, A TEHERAN PORIČE, DA IRAN ISPORUČUJE "KAMIKAZE" MOSKVI

RUSI NABAVILI NOVE DRONOVE

Rusija će pojačatiti napade dronovima. Kako piše američki dnevnik "Vašington post", Rusija je kupila od Irana novu partiju dronova "šahid -136" i "mohađer", kao i balističkih raketa "fateh-110" i "zolfagar", kojima se mogu gađati ciljevi na razdaljini od 300 do 700 kilometara. List piše da su iranski stručnjaci nedavno posetili južne regione Rusije i dali potrebne savete kako da se što efikasnije koriste njihove bespilotne letelice.

Moskovski vojni ekspert Boris Rožin izjavio je da je Rusija naručila od Irana nove dronove "araš-2", koji nose više eksploziva od dronova "geranj-2". Poznato je da Iran ima više modela dronova, od kamikaza do onih koji snimaju i šalju informacije centrima na zemlji. Nije tajna da su iranske bespilotne letelice jeftinije od turskih "bajraktara".

Dron "araš" se pokazao kao efikasan u gađanju protivničkih radara i sistema PVO. Ta bespilotna letelica napravljena je na osnovu dronova "kijan" koji je imao domet hiljadu kilometara. "Araš" je dug 4,5 metra, a razmer krila mu je 3,5 metara.

Sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič demantovao je tvrdnje u Kijevu da se iranski dronovi koje koristi ruska vojska šalju sa beloruske teritorije.

Iran je, s druge strane, saopštio da nije obezbedio Rusiji dronove za korišćenje u Ukrajini, ističući da vesti koje su se pojavile "imaju političku pozadinu i to kruži Zapadom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)