PET GODINA ČEKALI REKONSTRUKCIJU: Raspisan tender za obnovu Opšte bolnice u Valjevu (FOTO)

B. PUZOVIĆ

07. 06. 2022. u 08:45

PET godina posle najave, rekonstrukcija Opšte bolnice u Valjevu je konačno započela - raspisivanjem tendera za izradu druge verzije urbanističkog projekta i idejnog rešenja izgradnje, te dogradnje i rekonstrukcije objekata ove ustanove.

ПЕТ ГОДИНА ЧЕКАЛИ РЕКОНСТРУКЦИЈУ: Расписан тендер за обнову Опште болнице у Ваљеву (ФОТО)

Foto: B. Puzović

Podsetimo, Vlada Srbije je još 2017. za obnovu izdvojila 5,3 milijarde dinara...

Grad Valjevo je septembra 2018, javnom nabavkom, izradu projekta rekonstrukcije bolnice - vrednu oko 50 miliona dinara - poverio beogradskoj firmi "Mašinoprojekt kopring". U međuvremenu je, početkom ove godine, taj ugovor raskinut, pa je raspisana nova javna nabavka za izradu projektne dokumentacije, koja traje do 4. jula, a koštaće oko 29 miliona dinara.

- Predviđena je rekonstrukcija i dograđivanje takozvane Ruske bolnice, Neurologije, Pedijatrije, Centra za rehabilitaciju, Hirurškog bloka, Grudnog odeljenja, Patologije, a objekat Poliklinike bi trebalo da bude srušen - stoji u tenderskoj dokumentaciji. - Uz to, objekti na drugoj lokaciji, u Sinđelićevoj ulici: Psihijatrija, Metadonski centar i zgrada administrativno-tehničkih službi bolnice biće deo posebnog projektnog zadatka. Planirana je i izgradnja novih objekata Poliklinike, Psihijatrije i Službe dijagnostike.

Utvrđeno je da pojedina odeljenja imaju ozbiljne nedostatke - sobe na Neurologiji i Pedijatriji imaju i po osam kreveta, sa samo jednim zajedničkim toaletom na spratu. Uz to, u Centru za rehabilitaciju sobe nemaju toalet i tuš. Na Hirurgiji je fasada sklona odvaljivanju, a potrebna je i rekonkstrukcija objekta, te proširenje Urgentnog centra i Operativnog bloka, uz izmeštanje kuhinje i vešeraja koji se nalaze u prizemlju.

Foto: Portal javnih nabavki

Budući izgled bolnice

Novim projektom je predviđeno preseljenje određenih odeljenja u nove delove bolnice, a fazno izvođenje radova bi trebalo da omogući nesmetani rad ustanove.

Posle obnove biće veća za 12.000 kvadrata

URBANISTIČKI projekat bi trebalo da bude gotov za 60 dana, a kada radovi budu gotovi, Opšta bolnica će se prostirati na 55.635 kvadrata. Trenutno, kompleks bolnice - koja je građena po fazama, od 1938. do 2007. - ima 43.580 kvadratnih metara i zbrinjava oko 200.000 žitelja Kolubarskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)