GALSKI MENI ZA SRPSKOM TRPEZOM: Gijom Gomez, ambasador francuske gastronomije, biće gost Beograda

Д. Матовић

21. 04. 2023. u 05:00

KRAJEM maja u Beogradu će se održati "Dani francuske kuhinje sa zvezdicama", a gostovaće ambasador francuske gastronomije Gijom Gomez, koji je 25 godina radio u kuhinji Jelisejske palate. Osim njega, dolazi Žoel Filips, čuveni kuvar restorana sa najdužom tradicijom iz francuske regije Alzas, koja se smatra centrom evropskog gurmanluka.

ГАЛСКИ МЕНИ ЗА СРПСКОМ ТРПЕЗОМ: Гијом Гомез, амбасадор француске гастрономије, биће гост Београда

Foto: Profimedia

Njih u Srbiju dovodi Slađana Novaković, predsednik udruženja "Ja volim Francusku". Ona već pet godina radi na jačanju privredne, turističke, ekonomske i interkulturalne saradnje između Srbije, zemalja Balkana i Francuske.

Guillaume Gomez/Facebook

Gijom Gomez
Pripremao je jela za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa Olanda i Emanuela Makrona

- Većini u Srbiji imena Gijom Gomez i Žoel Filips ne znače mnogo. Ali, kada se pomenu Mišlenove zvezdice sve je jasnije - kaže Novakovićeva. - Gospodin Filips je predsednik udruženja svih Mišlenovih kuvara u Alzasu, dok je Gomez punih 25 godina lično brinuo o obrocima francuskih predsednika. Pripremao je jela za Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija, Fransoa Olanda i Emanuela Makrona, a onda je 2021. dobio zvanje ambasadora francuske gastronomije. Od tada je lični predstavnik predsednika Francuske u službi međunarodnog uticaja francuske gastronomije, znanja, proizvođača, ugostitelja i zanatlija.

Privatna arhiva

Slađana Novaković

Bratimljenje

NA putu smo bratimljenja Vrnjačke i banje Viši, jedne od pet najposećenijih u svetu, prepoznatljive po karakterističnim izvorima, koji su, kažu stručnjaci, najsličniji onima u Vrnjačkoj Banji. Pripremamo niz projekata kojima ćemo promovisati ne samo Vrnjačku banju, nego i ceo region. Sedište predstavništva Alzasa je upravo u ovoj banji i to je prvo predstavništvo jedne francuske regije u Srbiji.

Zahvaljujući njenoj istrajnosti udruženje koje vodi postalo je jaka spona između Srba i Francuza. Cilj joj je da se neki naši restorani "okite" Mišlenovim zvezdicama. Zasada imaju samo preporuke.

- Dobijanje Mišlenove zvezdice smatra se najprestižnijim priznanjem u svetu kulinarstva - kaže Novakovićeva. - Restorani koji se njima diče, svrstavaju se u najluksuznije i najbolje na svetu. Francuska kuhinja sa zvezdicama postoji od 1902, kada su braća Mišlen, počeli da objavljuju Mišlenov turistički vodič po Francuskoj. Prvi restoran u ovoj zemlji priznanje uvodi 1926. i od tada do danas to je sinonim za vrhunski kvalitet. Kod nas je pre tri godine bila delegacija Mišlenovih inspektora i sada dvadesetak restorana ima njihovu preporuku. Ali, put do zvezdice je dug i zahtevan.

Predstaviće i neka jela koja je 25 godina pripremao u Jelisejskoj palati

Udruženje "Ja volim Francusku" bavi se uspostavljanjem intenzivne turističke saradnje između Srbije i Francuske. Francuzima je predstavljen turistički potencijali Zlatibora, Oplenca, Kopaonika, ali su njih oduševile naše banje. Zahvaljujući ovoj organizaciji prepoznat je velnes i spa potencijal Srbije i uspostavljena saradnja između Vrnjačke Banje i čuvene francuske banje Viši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

OSVOJI KARTE ZA EVROBASKET 2025 i navijaj svim srcem za Srbiju