DA LI JE OVO POSLEDNJE ZAHLAĐENJE U MARTU? Meteorolog Čubrilo otkriva kada nam se vraćaju prolećne temperature

Novosti online

15. 03. 2023. u 13:50

JAČE pogoršanje, padavine i zahlađenje zahvatili su našu zemlju. Prema najnovijoj prognozi Marka Čubrila, meteorologa, do petka će biti prohladno, uz veliku opasnost od pojave mraza.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПОСЛЕДЊЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ У МАРТУ? Метеоролог Чубрило открива када нам се враћају пролећне температуре

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ipak, od vikenda i tokom većeg dela sledeće sedmice biće osetno toplije i uglavnom suvo uz prave prolećne temperature, poručuje meteorolog.

- Pogoršanje vremena koje će u toku noći ka sredi zahvatiti zapadne predele regiona će se u sredu tokom dana polako premeštati na istok i do kraja dana će se proširiti na ceo region. U isto vreme u sredu posle podne na krajnjem zapadu se očekuje slabljenje i postepen prestanak padavina. Sa premeštanjem centra sekundarnog ciklona dalje na istok sve veći deo regiona će ulaziti u njegov hladan sektor gde će uz okretanja vetra na jak severozapadni smer uslediti osetno zahlađenje tako da će u najvećem delu regiona maksimalne vrednosti temperature vazduha biti registrovane rano pre podne, dok će zatim zahlađivati i posle podne će nad većim delom regiona maksimum biti od +2 do +5 stepeni Celzijusa – kaže Čubrilo.

Sneg na planinama

U predelima preko 800 metara nadmorske visine biće snega, koji bi se do četvrtka pre podne, kad padavine nad većim delom regiona polako prestanu, mogao akumulirati od 5cm do 15cm. U nizijama će biti kiše, koja samo ponegde i to nakratko pred sam kraj padavine može preći u susnežicu ii vlažan sneg, ali se akumulacija ne očekuje, procenjuje meteorolog.

U četvrtak pre podne padavina će biti još ponegde na krajnjem istoku i jugoistoku regiona, dok bi sredinom dana ponegde moglo biti pljuskova kiše i krupe u nižim i snega u višim predelima.

U četvrtak će biti vetrovito, ali bi vetar posle podne brzo slabio. Dnevni maksimum u četvrtak od +4 do +11 stepeni Celzijusa, što je malo ispod proseka za sredinu marta.

- U noći između četvrtka i petka i u noći između petka i subote, uz pretežno vedro vreme, postoji velika opasnost od pojave kasnih, noćnih i jutarnjih mrazeva. Trenutne prognoze sugerišu da bi lokalno mogli da idu i na oko -4 stepena Celzijusa, a često bi bili oko -2 stepena Celzijusa. Ovako niske temperature će povećati postojeće oštećenje na ranim cvetnicama i potrebno je primeniti sve moguće mere žaštite – savetuje meteorolog.

Za vikend se očekuje osetno toplije uz maksimume koji bi mogli da budu i oko +17 stepeni Celzijusa, posebno u nedelju.

Tokom većeg dela sledeće sedmice će biti pretežno sunčano i relativno toplo bez opasnosti od jutarnjeg mraza i uz dnevne maksimume koji bi se mogli lokalno kretati i oko +22 stepena Celzijusa. Vetar bi bio slab, južni.

- Za sada do pred sam kraj meseca nema najava za moguće novo, jače zahlađenje i posle 23. marta bi uz češću pojavu kiše moglo ostati relativno toplo. Današnje jače zahlađenje je možda i poslednje ovako jako zahlađenje ovog proleća. Jačih zahlađenja svakako može biti kako krajem marta i u aprilu, ali hoće li ih biti i hoće li se kombinovati sa ciklonom nad Jadranom je vrlo upitno – zaključuje.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)