DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO: Direktor RHMZ-a otkrio - Pred nama je mnogo tropskih dana

Novosti onlajn

14. 03. 2023. u 09:44

VEĆ SE formira i dugoročna vremenska prognoza za leto, navodi Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЛЕТО: Директор РХМЗ-а открио - Пред нама је много тропских дана

Foto: Tanjug

Ovog marta vreme je toplije od proseka, navodi Nikolić, piše "Blic".

Imaćemo od 30 do 55 tropskih dana

- U martu smo svedoci visokih temperatura, za vikend smo imali zahlađenje sa padavinama, a početkom ove nedelje ćemo imati toplije vreme, a od srede ćemo opet imati padavina. Veoma je karakteristično za mart da bude promenljivo vreme. Međutim, ovog marta vreme je toplije od proseka - kaže Nikolić.

Ukazao je na to da će mart biti topliji za neka plus 2 stepena.

- Tako će minimalna martovska temperatura biti od plus 6 ili 8. Zbog ovih čestih promena, neće biti puno padavina, očekuje se od 45 do 75 milimetara u nižim predelima, i do 90 u višim - navodi.

Osvrnuo se na to da se već formira i dugoročna vremenska prognoza za leto.

- Na osnovu trenutnih analiza mi imamo i prognozu za nastupajuće leto 2023. godine. Prema toj prognozi leto bi trebalo da bude toplije od proseka. Tako će leto biti prosečno toplije za jedan stepen. U junu, julu i avgustu očekujemo od 30 do 55 tropskih dana, to su dani kada će biti toplije od 30 stepeni. Padavine će biti prosečne, i one će se kretati od 150 milimetara do 260 u nižim, odnosno od 210 do 280 milimetara u višim - ističe on.

Blage zime

- Prošle godine smo imali toplo leto i toplu zimu evo sada, ali to ne utiče jedno na drugo. Toplo leto ne znači toplu zimu. Tačno je da su zime poslednjih godina bile blage i biće ih još, ali to ne znači da neće biti snega. Mi opet možemo očekivati i veće količine snega - napominje.

BONUS VIDEO: 

SVIMA SU NAM SUZE KRENULE: Kako su srpski spasioci izvukli devojku iz ruševina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni