PRVA MIS NOVOG SADA BILA JE – GOSPOĐA: Na konkursu za izbor lepote 1922. godine pobedila Teodora Dora Dunđerski

Lj.P.

07. 11. 2022. u 16:50

U NOVOM Sadu prvi konkurs za izbor lepote bio je održan 1922. godine, od 15. januara do 15. februara, a priredila ga je parfimerija "Soa", koja se nalazila u Zmaj Jovinoj ulici, u prostorijama nekadašnjeg Medicinskog depoa, čiji je vlasnik bio Svetozar Strajić.

ПРВА МИС НОВОГ САДА БИЛА ЈЕ – ГОСПОЂА: На конкурсу за избор лепоте 1922. године победила Теодора Дора Дунђерски

Foto: Vikipedija

Birala se, kako je u  knjizi "Priče iz prošlosti" zabeležio Zoran Knežev, horiničar Novog Sada i publicista, najlepša udata žena, devojka i muškarac. Ovako je to izgledalo: kupac bi u radnji za svaki utrošeni dinar dobio po jedan glasački listić, koji bi popunio imenom bilo koje ličnosti iz Novog Sada, a ne sa liste užeg izbora žirija.

Kuponi bi se bacali u sanduče ispred  prodavnice i krajnji zbir odlučio bi pobednika. Za ovu svrhu najpre je pripremljeno 3.000 glasačkih listića, a kako je interesovanje bilo iznenađujuće, štampano je još 9.000 novih, dakle ukupno 12.000, od kojih je 11.453 popunjeno. 

- Dnevna štampa tog vremena redovno je obaveštavala čitaoce o kretanju glasova, dok se agitacija toliko razvila, naročito za devojke na korzou, da je sve pomalo ličilo na političku borbu, jer je postojalo više tabora - navodi Knežev. 

Kada je glasanje završeno najviše uspeha od svih žena i devojaka imala je Teodora Dora Dunđerski (1888 -1964), supruga veleposednika dr Gedeona Dunđerskog, koja je u jakoj konkurenciji od oko 30 kandidatkinja pobedila sa 3.916 glasovs, dok je Jelisaveta Rajić dobila 3.739, Blanka Vitaliani 3.716 i Vera Handler 3.199 glasova. Od muškaraca najbolje je prošao glumac Vitomir Bogić.

FOTO: Vikipedija

Pobednica i drugoplasirana dobile su skupoceni pribor za manikiranje, a iduće godine, interesantno je napomenuti, da je prvo mesto opet sovojila Dora Dunđerski, rodom iz starobečejske porodice Vlaović.

Dora je u rodnom Srbobranu završila osnovnu školu, a nižu srednju školu u Jegri. Udala se za industrijalca i posednika Gedeona Dunđerskog, sa kojim je izrodila troje dece, sinove Lazara i Dušana i kćer Sofiju, koja se udala za grofa Tivadora Deževija.

Imala je ugled otmene i obrazovane žene, pa je 1922. godine izabrana za dvorsku damu Kraljice Marije karađorđević. Dužnost joj je bila da dva puta nedeljno boravi na dvoru u Beogradu. 

Umrla je 1964. godine i sahranjena je u Srbobranu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!