BEZ OŽILJAKA: Kako dr Dragićeva tehnika „briše“ proširene vene i menja živote pacijentima

Novosti online

23. 05. 2024. u 10:00

ZBOG proširenih vena mnoge žene gube samopouzdanje i izbegavaju suknje decenijama, a lečenje odlažu iz straha od traumatičnih operacija i velikih ožiljaka koji ostaju čak i posle zahvata.

БЕЗ ОЖИЉАКА: Како др Драгићева техника „брише“ проширене вене и мења животе пацијентима

Foto: Dr Petar Dragić, hirurg

Rešenje za taj estetski, ali pre svega zdravstveni problem, je ponudio naš čuveni hirurg dr Petar Dragić, a da se ono pokazalo odlično dokazuje upravo to što njegove inovacije danas primenjuje struka širom planete.

Od nekog oblika proširenih vena pati skoro trećina svetske populacije, podaci su Svetske zdravstvene organizacije, a ženama su još zastupljenije u negativnoj statistici. Lečenje tradicionalnim medicinskim metodama ostavljalo je velike ožiljke, boravak u bolnici, oporavak je bio dug, a verovatnoća da se bolesti ponovo pojavi velika, što je obolelima izazivalo glavobolje pri samoj pomisli na podvrgavanje takvom zahvatu.

Posebno su pogođene žene, kojima se stanje obično pogorša usled hormonalnih promena i povećanog pritiska na vene u nogama tokom trudnoće.

- Kroz celu svoju praksu sam se susretao sa pacijentkinjama koje su godinama imale poteškoće zbog proširenih vena, a znamo koliko je pitanje estetike danas važno svima, naročito ženama. Mnoge među njima nisu oblačile suknje godinama, pa čak i decenijama, ali ih je strah od operacija i ožiljaka koji ostaju i nakon njih dodatno opterećivao i zato su odlagale lečenje sve dok posledice nisu postajale veoma ozbiljne po celokupno zdravlje. Srećom, danas je zaista sve drugačije i lakše, lepše i lagodnije. Ne samo što se tiče načina tretiranja proširenih vena, nego i što se tiče perioda oporavka i izgleda kože nakon intervencije, jer nikakvih tragova tretiranja nema, a kamoli ružnih ožiljaka ili podliva - priča naš hirurg.

Iako se uglavnom doživljavaju kao estetski problem, stručnjaci ističu da je u pitanju ozbiljan zdravstveni poremećaj praćen bolovima, otečenošću i osećajem težine u nogama, čije lečenje treba započeti u ranoj fazi bolesti, pre nego što izazove komplikacije kao što su venozni čirevi i tromboze, a koje mogu da dovedu do još opasnijih stanja, poput duboke venske tromboze ili čak plućne embolije.

Koristeći se svojim iskustvom i inovativnošću, dr Dragić je iznedrio novi, efikasniji, bezbolniji i sigurniji metod lečenja proširenih vena, koji je vrlo brzo zasenio svetsku medicinsku zajednicu i postao zlatni standard u tretiranju te bolesti.

Reč je o Ultrazvučno vođenoj laserskoj ablaciji (UGLA) koja koristi ultrazvuk za precizno vođenje lasera do problematičnih vena, koji potom visokom temperaturom zatvara oštećene vene iznutra, bez potrebe za klasičnim hirurškim rezovima. Na taj način, svaka vena je pravilno tretirana uz minimalnu izvnazivnost, dosta brži oporavak i znatno smanjen rizik od komplikacija.

- Svakom pacijentu prilagođavamo proceduru, a to činimo i sa svakim krvnim sudom, jer je svaka vena drugačija i zahteva drugačiji način tretiranja. Ova metoda ne samo da eliminiše bol i ožiljke, već i značajno smanjuje rizik od recidiva. Laserska operacija se izvodi pod lokalnom anestezijom, što je sigurnije i manje opterećujuće za pacijente. Takođe, sam zahvat je kratak i obavlja se ambulantno. Dakle, nema potrebe za hospitalizacijom. Pacijenti se mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima gotovo odmah, za razliku od tradicionalnih metoda - pojašnjava dr Dragić.

Dr Dragić je zbog svoje revolucionarne metode postao doajen venske hirurgije poznat u medicinskim krugovima širom planete. Svaku operaciju obavlja lično sa svojim timom, jer insistira na najvišem kvalitetu sprovođenja zahvata, koji se postiže jedino kroz redovnu praksu. Sa više od 20.000 obavljenih operacija, on je i svetski rekorder po broju sprovedenih intervencija, pojedinačno i u kontinuitetu. Njegove klinike u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci postale su centri u kojima obučava lekare iz celog sveta kako da koriste tu tehniku.

- Svaku operaciju radim sam i to radim iz nekoliko razloga. Prvo, želim da osiguram da svaki pacijent dobije najbolju moguću negu i tretman. Drugo, kao hirurg, želim da direktno pratim i upravljam svim aspektima operacije, što mi omogućava da održavam visoke standarde kvaliteta i sigurnosti. Ovo direktno učešće takođe mi omogućava da kontinuirano unapređujem svoje veštine i tehnike, što je ključno za pružanje vrhunskih rezultata mojim pacijentima. Uostalom vrhunske lekare takvim čini upravo njihovo iskustvo - predočava dr Dragić.

Predanost i neprestani rad na unapređenju te metode doneli su mu titulu „Prvog svetskog ambasadora venske estetike“ 2019. godine u Brazilu, i „Najboljeg hirurga za vene“ po izboru stručnog magazina „Vascular Professional“ za 2022/23. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!