TOG DANA JE PEŠADIJSKI GVOZDENI PUK „KNJAZ MIHAJLO“ UŠAO U OSLOBOĐENU VAROŠ: Kikinda obeležila godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu

R. Š.

20. 11. 2022. u 18:14

POLAGANjEM venaca i komemorativnim skupom na Železničkom groblju i na spomen ploču brigadiru Dragutinu Ristiću u holu Gradske kuće, danas je u Kikindi obeležena 104. godišnjica oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

ТОГ ДАНА ЈЕ ПЕШАДИЈСКИ ГВОЗДЕНИ ПУК „КЊАЗ МИХАЈЛО“ УШАО У ОСЛОБОЂЕНУ ВАРОШ: Кикинда обележила годишњицу ослобођења у Првом светском рату

Foto: Grad Kikinda/Istorijski arhiv

Današnji dan je jedan od najvažnijih datuma u istoriji najvećeg grada na severu Banata i obeležava se u znak sećanja na 1918. godinu i ulazak pešadijskog gvozdenog puka „Knjaz Mihajlo“, na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem, u oslobođenu varoš.

- Kada je brigadir Dragutin Ristić preuzeo vlast u gradu je zavladalo neopisivo slavlje i veliko oduševljenje. Vrlo brzo nakon toga, tačnije prvog decembra, na Velikoj narodnoj skupštini, ovi delovi Vojvodine priključeni su Kraljevini Srbiji. U Prvom svetskom ratu, isključivo na frontu u Dobrudži i u Italiji, na strani Ruskog carstva, učestvovalo je oko hiljadu Kikinđana - podestio je profesor istorije Lazar Demić.

Vence na spomen obeležja oslobodiocima položili su predstavnici boračkih organizacija, Vojske Srbije i Grada Kikinde, Mladen Bogdan, predsednik Gradske skupštine i Dragiša Mihajlović, načelnik Gradske uprave.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)