LESKOVČANKA KOJU SU ZVALI - MUŠKA MARIJA: Jedina spona solunskih ratnika sa porodicama u Srbiji

Игор Митић
Igor Mitić

17. 11. 2022. u 15:23

LESKOVČANKA Marija Rajković bila je jedina spona srpskih vojnika na Krfu i njihovih porodica na jugu Srbije. Ova hrabra žena je, rizikujući svoj i život članova svoje porodice, krijumčarila poštu srpskih ratnika i zbog toga dobila nadimak - Muška Marija.

ЛЕСКОВЧАНКА КОЈУ СУ ЗВАЛИ - МУШКА МАРИЈА: Једина спона солунских ратника са породицама у Србији

foto: Narodni muzej Leskovac

Bugari su strogo zabranjivali da u Leskovac stigne bilo kakva informacija iz Grčke, a sva pisma koja su Leskovčanima upućivali njihovi srodnici sa Krfa bila su javno spaljivana, dok su ljudima kojima su bila upućivana naplaćivane novčane kazne. Ko nije imao da plati - bio bi pretučen.

Sećanje na Mariju Rajković, pre nekoliko godina, oživeli su istoričari Mira Ninošević i Veroljub Trajković tokom prikupljanja građe za izložbu o Velikom ratu.

Marija je bila majka petoro dece. Sa skromnim znanjem bugarskog i nemačkog jezika, probijala se kroz barikade do Kruševca i austrougarske okupacione zone gde je radila kancelarija Crvenog krsta iz Ženeve.

- Dotle već beše Crveni krst u Kruševac zarabotija i ja sam si već ufatila vezu sas njega. I sprovodila pisma i amaneti za naše Leskovčanke. Lagala sam kako sam umejala. Neki put sam krila pisma u pasulj, neki put u brašno, a neki put u umu. Jedanput sam išla u Kruševac na tri dana. I otud grdnu poštu donela – pričala je Marija Rajković posle Velikog rata.

Bila je otresita i visoka žena. Svirala je duduk, pucala iz pištolja, pušila cigarete, a crninu je nosila do kraja života žaleći sina koga su ubili Bugari.

UMRLA BEZ PRIZNANjA

Marija je umrla 1938. godine bez penzije i bilo kakvog drugog društvenog priznanja. Sećanje na njena hrabra dela brzo su izbledela nakon oslobođenja, a jedini trag o velikom podvigu ostao je zabeležen u tadašnjem „Leskovačkog glasniku“. Mariji je humanitarni rad bio preokupacija i posle rata zbog čega je za života bila veoma cenjena u društvu.

Šest meseci nije bilo ni glasa od naših ratnika pre nego što je Marija donela prva pisma u Leskovac. Delila ih je po kućama pod okriljem noći. Više puta je hapšena, ali je ni to nije sprečilo u naumu koji je bio jači od moguće osvete okupatora. Marija je u pirotskom zatvoru provela devet meseci, a u rodni grad se vratila sa oslobodiocima.

- Bogme, videše Bugari da sam postala za nji golem opasnost. Pa tek jedan dan, baš na Svetog Gligorija, eto ti ga jedan sudija sas dva vojnika, s bajoneti na puške, i odvedoše me – sećala se Marija dana kada je internirana.

Leskovački istoričari su došli do saznanja da je Muška Marija, pre nego što su joj takvi kanali prekinuti, uspevala i da podmiti pojedine bugarske vojnike da rade za nju.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja