TRADICIJA U TANJIRU: Napravite zdrave i sočne tufahije
TUFAHIJA znači "kuvana jabuka filovana orasima", a kod nas su stigle sa turskim osvajačima
Foto: Shutterstock
Da li je tufahija tursko ili arapsko jelo - pitanje je na koje do danas ne postoji pouzdan odgovor. Jedno je sigurno - izuzetno su ukusne i zdrave.
Tufahije - Sastojci:
5 jabuka
120 g oraha
40 g suvih kajsija
40 g suvog grožđa
2 pomorandže
kašičica cimeta
200 ml slatke pavlake
ekstrakt vanile
2 kašičice šećera
malo putera
Tufahije - Priprema:
Suvo grožđe, kajsije i polovinu oraha sitno iseckajte, pomešajte sa šećerom, cimetom, sokom od jedne pomorandže i dve kapi ekstrakta vanile. Opranim jabukama isecite gornji deo, ostavite kao poklopac, kašičicom izdubite sredinu i nafilujte iseckanim voćem.
Jabuke malo premažite puterom, pa ih poređajte u posudu premazanu puterom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Umutite šlag od slatke pavlake, dodajte sok od druge pomorandže, ostatak iseckanih oraha i malo ekstrakta vanile, pa umutite.
Pečene jabuke pospite šećerom u prahu i servirajte sa šlag kremom.
Preporučujemo
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
"NIJE ZASLUŽILA DA JOJ SE OVO DESI": Milša kroz suze o Miri Banjac i njenoj tragediji - jednu rečenicu koleginice pamtiće zauvek
GLUMICA Milica Milša ne krije da su ona i njen suprug, Žarko Jokanović, učinili sve da Miru Banjac vrate na scenu posle velike porodične tragedije koja ju je zadesila.
02. 11. 2025. u 10:23
Komentari (0)