PUNJENA PATKA ZA PRAZNIČNI RUČAK: Svečano i drugačije jelo za vašu trpezu

Novosti online

02. 03. 2023. u 12:50

PATKA je poput divljači, i ima drugačiji, puniji ukus od piletine

ПУЊЕНА ПАТКА ЗА ПРАЗНИЧНИ РУЧАК: Свечано и другачије јело за вашу трпезу

Foto: A. M.


PAČJE pečenje daje mnogo više od prasetine i piletine. Sakupite pačiju mast koja je ostala i jedite je uz alevu papriku.

PUNjENA PATKA - sastojci:

patka

2 pileće džigerice
struk peršuna
3 sredine starog hleba
1 veliko jaje (ili 2 manja)
šoljica mleka

krompiri

crni luk
beli luk
začini (suvi začin, biber, aleva paprika, korijander, origano i majčina dušica)

Foto: A.M.

 

PUNjENA PATKA - priprema: 

Nabavite očišćenu patku i potrudite se da izaberete kraću i širu. Proverite kako je očišćena, jer često ostanu tragovi perja. Operite je i namažite mešavinom začina koju ste prethodno pomešali. Dobro utrljajte začine u patku i premažite je zejtinom. Na dno pleha stavite nekoliko drvenih štapića - da se patka ne bi zalepila.

Ako želite da punite patku fil morate prethodno da pripremite. Napunite patku pre nego što je stavite u rernu, a otvor zatvorite čačkalicama.

Fil se pravi od iseckanog crnog luka koji se proprži, dodaju se dve iseckane pileće džigerice. Kada se to proprži, doda se manja veza iseckanog pešuna. Natopi se sredina hleba u mleko, iscedi i izmrvi u fil. Dobro se izmeša i kada se prohladi doda se jedno veliko jaje. Začinite po ukusu. Napunite patku.

Foto: A.M.

 

Očistite nekoliko režnjeva belog i jedan crni luk koji ćete iseći na četvrtine. Stavite ih pored patke. Sipajte šoljicu vode i pokrijte pleh folijom. Stavlja se u maksimalno ugrejanu rernu, a peče se najmanje 30 minuta na visokoj, a onda smanjite temperaturu na 180 stepeni.

Kada smanjite temperaturu, krompir isecite na četvrtine i dodajte u pleh. Ako je voda isparila ponovo dodajte pola šoljice vode.

Koliko se dugo peče?
Ako je patka teška 2,5 kg peče se 2,5 časa. Vreme pečenja zavisi od težine.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)