NEVIDLJIVA RUSKA "BALALAJKA": Ukrajinski PVO ima velike probleme sa ruskim dronom-samoubicom "Geranj-2"

B. V.

13. 10. 2022. u 09:00

UKRAJINSKA PVO nikako ne može ovih dana da spreči napade ruskih dronova-samoubica koji su već porušili mnogo važnih objekata.

НЕВИДЉИВА РУСКА БАЛАЛАЈКА: Украјински ПВО има велике проблеме са руским дроном-самоубицом Герањ-2

Foto: Promo

U osveti ruskog predsednika Vladimira Putina za teroristički napad na Krimski most jednu od glavnih uloga imaju dronovi-kamikaze "geranj-2" kojima se gađaju energetski objekti i skladišta ukrajinske vojske. Tim "pticama" ukrajinska PVO dosad nije mogla ništa jer ih na radarima ne primećuje zbog malih dimenzija, a oni lete na visini do četiri hiljade metara i kad dođu do cilja strmoglave se u njega.

Novinari su ga nazvali "moped" jer koristi malolitražni, jeftini motor, a oni euforičniji Putinova "balalajka". Službeni naziv "geranj" je ime cveta koji kod nas zovu smrdljevak, ili geranija.

Ukrajinci su najpre pravili glavobolje Rusima koristeći turske dronove "bajraktar TB-2", zatim su dobili od Amerikanaca protivtenkovske rakete "dževeline", a posle višecevne bacače "hajmars" koji imaju satelitsko navođenje na cilj. Sve to oružje je dosta skupo, a ruski "geranj" je jeftina letelica, a vrlo efikasna. "Geranj-2" je sličan iranskom "šahidu-136", dronovima koje je Rusija kupila od Irana, jer ih nije mogla brzo proizvesti u velikim količinama.

Foto: Promo

"Geranj-2" je napravljen od obične plastike, ne koristi skupu optiku i lasere, a nema ni točkove za sletanje. Pokreće ga malolitražni motor, kakve koriste skuteri i mopedi, pa mu je brzina samo 180 kilometara na sat. Dug je tri metra, a raspon krila mu je dva metra, pa je na radaru sličan ptici. Američki špijunski avioni "avaks" takve letelice uopšte ne vide i ne mogu da prenesu informaciju Ukrajincima. Kad postane vidljiv već je kasno, jer je u padu na ciljani objekt.

Daleko skuplji turski "bajraktar", koji Ukrajinci koriste, ima domet do 150 kilometara a "geranj-2", u zavisnosti od težine eksploziva koji nosi, može da preleti od 1.000 do 2.500 kilometara. Uzgred, "bajraktar-TB2" košta dva miliona dolara. "Geranj-2" na prilično velikoj udaljenosti može da nosi 50 kilograma eksploziva, što je dovoljno da uništi bilo koji slabo zaštićeni objekt.

Važno je i da "geranj-2" može da napada "u roju", tako što se sa kamiona pusti pet dronova i na taj način se probija PVO zaštićenih objekata. Ukrajinci su se žalili da su im ti dronovi uništili veći broj tenkova i oklopnih vozila, kao i haubice M-777, koje su dobili od Amerikanaca. Tim dronovima-samoubicama pogođen je štab ukrajinske grupe "jug" u Odesi i drugi važni objekti.

Zbog uspešnih akcija, pojedini ruski sajtovi pevaju "Cvetaj, cvetaj geranijo".

BONUS VIDEO: 

UKRAJINA: Snimci posle raketnog napada na Kijev

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)