KAD FIGURE IZRANJAJU IZ PLATNA: Izložba slika "Dodir" Slavice Šalović Novaković predstavljena u Beogradu

V. N.

07. 10. 2022. u 22:00

IZLOŽBA radova akademske slikarke Slavice Šalović Novaković "Dodir" otvorena je večeras u Beogradu u Udruženju slikara i ljubitelja slikarstva Kornjača.

КАД ФИГУРЕ ИЗРАЊАЈУ ИЗ ПЛАТНА: Изложба слика Додир Славице Шаловић Новаковић представљена у Београду

Foto: "Novosti"

Likovni svet akademske slikarke Slavice Šalović Novaković jeste intuitivan i živ, teži da prikaže i osvoji do kraja najintimnije delove ljudske prirode. Slika širokim, dugim i sigurnim potezima četkom, na paleti preovladavaju pretežno hladni tonovi, čistog intenziteta.

- Na njenim figurama nema realističkog detaljisanja, ona saopštava sopstveni doživljaj ljudskog lika. Ta smelost ogleda se u njenom prikazivanju muških figura sa ogromnim očima ili jako naglašenim ustima. Sa druge strane, ona slika i kompozicije u kojima je mnoštvo ljudskih figura predstavljeno u vidu bojenih fleka. Glavni akteri njenih imaginacija jesu naga ženska tela, idealizovane ženske figure sublimne erotike, predstavljene u svojoj spontanoj, neusiljenoj i senzualnoj lepoti. Kompoziciono sliku rešava tako da figure mogu izranjati iz platna i na taj način postaju bliže posmatraču. Slikarka daje podjednaku važnost upotrebi boje i tematici, kao glavnim elementima njenih slika - navodi se u kritici izložbe.

Teme su po srodnosti bliske - međuljudski odnosi, u kojima se prepliću suprotstavljeni muški i ženski svetovi.

- Erotske teme su, dakle, evidentno prisutne, ali su oslobođene bilo kakve vulgarnosti, tako da prilazimo njenim platnima kao nečemu potpuno prirodnom i životnom. Prisutnost autoportreta u likovnom stvaralaštvu umetnice svedoči o njenoj konstantnoj potrebi da bude u dosluhu sa samom sobom i svojim unutrašnjim bićem. Zanesena slikarka strasti i snažnih osećanja, Slavica Šalović Novaković vodi nas u svoj svet slobode. Opominje i podseća na važnost dodira, susreta, stapanja i povezivanja i govori o našoj neminovnoj i dubokoj potrebi da budemo upućeni jedni na druge - zaključuje se u kritici.

BONUS VIDEO - SEĆANjE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije