PARČE HLEBA I NEBA: Predstavljena selekcija predstojećeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala

N. JANKOVIĆ

06. 10. 2022. u 06:47

NOVO, 27. po redu izdanje Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu počeće 1. novembra, a pozorišni kritičar i selektor prestižne regionalne smotre teatara Bojan Munjin, odabrao je sedam ostvarenja koja će se takmičiti za nagrade "Ardalion".

ПАРЧЕ ХЛЕБА И НЕБА: Представљена селекција предстојећег Југословенског позоришног фестивала

"Rat i mir", Foto Narodno pozorište

Iz umetničke produkcije regiona odabrana su sledeća ostvarenja: "Rat i mir" prema romanu Lava Tolstoja u režiji Borisa Liješevića (Narodno pozorište Beograd), "Jugoslavija, moja otadžbina" prema romanu Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače (koprodukcija NP Banjaluka, NP Prijedor, NP Nova Gorica), "Ja sam ona koja nisam" prema komadu Mate Matišića u režiji Paola Mađelija (Zagrebačko kazalište mladih), "Mesec dana na selu" prema komadu Ivana Turgenjeva u režiji Milana Neškovića (Narodno pozorište Užice), "Čudo u Šarganu" prema komadu Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića (Jugoslovensko dramsko pozorište), "Bez portfelja" prema tekstu Stevana Koprivice u režiji Branislava Mićunovića (Gradsko pozorište Podgorica) i "Rolerkoster" prema tekstu Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj (Atelje 212).

- Živimo u opasnom vremenu. Velikih teškoća bilo je i ranije, ali nam se danas čini da na razne načine zaista plešemo po rubu. Ne samo ovde, svuda. Svet se pretvorio u mračnu pozorišnu tragikomediju - naglasio je selektor Bojan Munjin.

"Rolerkoster", Foto Atelje 212

- Tehnološko i za čoveka neprijateljsko ubrzanje, ratovi i njihove posledice, nedostojan život, nasilje i apatija, čine tužnu fresku koju svakodnevno gledamo. Ako je svet doveden do granice opstanka, onda ne možemo da se u očaju tešimo kako su za taj rub odgovorni samo neki, nego i svako od nas mora da preispita svoja dela, misli, reči i propuste. Zato ovogodišnje izdanje festivala ne može da bude veselo, kao da se ništa ne događa.

Ovogodišnji slogan festivala "parče hleba, parče neba" i odabrane predstave, upućuju na misao da hleb može biti puno više od svakodnevne trke za preživljavanjem i da nebo ne mora biti u nedostižnim visinama nego tu među nama.

ZABLUDE I KRIVI POSTUPCI

IZMEĐU nas i onoga vrednog što nam je nadohvat ruke nalaze se, oduvek, zablude, krivi postupci i otrovno sebeljublje. O tome govore predstave koje nudimo sudu festivalske publike, uz uverenje da ćemo se uz njih moći preispitati, na tasu koliko jesmo i koliko kao ljudi možemo biti - dodao je Munjin.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024