SJAJ HEROINA BELJANSKOG: U Novom Sadu sutra izložba radova velikih slikarki

J. SIMIĆ

19. 05. 2022. u 15:35

BRIŽLjIVO sakupljajući umetnička dela, diplomata Pavle Beljanski (1892-1965) naročitu pažnju posvećivao je slikarkama, što pokazuje i podatak da su u njegovoj bogatoj kolekciji koju je 1957. poklonio Novom Sadu, sa po 14 dela najzastupljenije Nadežda Petrović, jedna od najznačajnijih ličnosti svog vremena i Zora Petrović, hrabra umetnica koja je najčešće slikala aktove kada su se tom "tematikom" isključivo bavili slikari.

СЈАЈ ХЕРОИНА БЕЉАНСКОГ: У Новом Саду сутра изложба радова великих сликарки

Foto: PZ Pavla Beljanskog

Upravo iz ženskog dela kolekcije odabrana su platna za izložbu "Heroine Pavla Beljanskog", koja će sutra u 20.22 biti otvorena u galeriji koja već 61 godinu nosi kolekcionarevo ime.

Autorke - prof. dr Milanka Todić, mr Milana Kvas i dr Valentina Vuković ovu postavku koja sadrži 46 dela realizovale su u okviru programskog luka "Heroine", Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture". Poklonici likovne umetnosti imaće priliku da 46 umetničkih dela pogledaju do 17. jula.

- Spomen-zbirka je redak primer legata u međunarodnim okvirima sa umetničkom kolekcijom u kojoj četvrtinu od ukupnog broja dela čini žensko stvaralaštvo. Ovaj podatak je tim rečitiji ako se ima na umu da su u periodu između dva svetska rata, kada je Beljanski sakupio dela koja čine nukleus današnje zbirke, kolekcionari širom Evrope i dalje uglavnom birali dela muških autora - otkriva, za "Novosti", koautorka dr Valentina Vuković.

CRTEŽI SOKIĆEVE

NA izložbi će biti predstavljen i izbor radova umetnica iz Likovne zbirke muzeja formirane putem otkupa i poklona, u kojem se prvi put izlažu crteži Ljubice Cuce Sokić, kao i fotografije heroina Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Porodica umetnice prošle godine poklonila je ovoj galeriji dela velike slikarke.

Svoju zbirku Beljanski je uobličavao od početka dvadesetih godina do svoje smrti 1965. godine i ona sadrži radove sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić.

Poseban segment postavke čine video-prezentacije. Sedam od njih je posvećeno svakoj umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog, dok jedan video-rad predstavlja relacije dela autorki iz kolekcije sa radovima savremenih novosadskih umetnica: MA Milice Dukić, MA Zorice Čolić, dr um. Jelene Vladušić, dr um. Jelene Janev, MA Monike Sigeti, mr Jelene Kovačević, dr um. Dragane B. Stevanović.

Pored video-rada čija je urednica istoričarka umetnosti mr Suzana Vuksanović, statusu umetnica nekad i sad, njihovom obrazovanju, zastupljenosti u muzejskim kolekcijama, biće posvećen i bogat prateći program - brojni razgovori, predavanja i tribina u kojoj će učestvovati eminentni stručnjaci iz Srbije i regiona.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave