Feljton

KO JE I KAKO KROJIO REPUBLIČKE GRANICE: Međe koje su izazvale rat u Jugoslaviji

Rešavanje međurepubličkih granica obavijeno je velom tajni, kako po načinu rešavanja, tako i po sastavu aktera. Prave ciljeve znao je samo najuži krug najvišeg državnog i partijskog rukovodstva, ali oni iz njima znanih razloga nisu o tome ostavili nikakav pisani trag niti su želeli pravno legalizovati uspostavljeno stanje. Ovakvo rešenje "granica" dovelo je u svom krajnjem ishodu do cepanja SFRJ i građanskih ratova u republikama.

Tekstovi

FELJTON - ŽRTVE NEŽNE GLOBALIZACIJE

FELJTON - ŽRTVE "NEŽNE" GLOBALIZACIJE

SRBIJA se konačno 1989. godine sama uspostavila, upravo onako kako bi možda očekivao i američki predsednik Ruzvelt. Uz nju je stala samo Crna Gora i one su utemeljile treću - SR Jugoslaviju. Protiv te prirodne zajednice okrenuli su se svi u bivšoj državi, ali i srpsko-crnogorski saveznici i neprijatelji u prošlosti. Nisu se smirili dok ni SRJ nisu zatrli.

13. 09. 2022. u 18:00

FELJTON - ZA RUKOVODSTVO PARTIJE SREM JE BIO U HRVATSKOJ

FELJTON - ZA RUKOVODSTVO PARTIJE SREM JE BIO U HRVATSKOJ

I HRVATSKI državni arhiv objavio je 1995. godine publikaciju "Izvori za hrvatsku povijest" - u kojoj se nalazi i odeljak "Hrvatska istočna granica u dokumentima 1945-1947". Na početku se konstatuje da je "nerešeni status" Srema bio "izvor sukoba" između političkih rukovodstava Hrvatske i Vojvodine.

16. 09. 2022. u 18:00

FELJTON - SRBI SU VEROVALI DA  JE USTAŠTVO UNIŠTENO

FELJTON - SRBI SU VEROVALI DA JE USTAŠTVO UNIŠTENO

HRVATI su posle Drugog svetskog rata, uostalom kao i posle Prvog, preživelu plemensku braću – Srbe. Znalo se da su se preživeli Srbi u Hrvatskoj latili oružja i zagrljaja šuma, da je na njihovom antiustaštvu izrastao i partizanski pokret, koji su predvodili komunisti i kome su sile pobednice priznale savezništvo i Jugoslaviju priznali u predratnim granicama.

20. 09. 2022. u 18:00

FELJTON - UZ RIBU I VINO DELJENE CRNA GORA I HERCEGOVINA

FELJTON - UZ RIBU I VINO DELJENE CRNA GORA I HERCEGOVINA

RAZGRANIČENjE Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom bilo je konkretnije. Dva sela, Polajne i Krivi Do, iz nikšićkog sreza, podnela su zahtev da se pripoje srezu Gackom. Razlozi: ekonomsko-saobraćajni. Za odlazak u Šavnik ovim ljudima bilo je potrebno osam časova, a u Gacko dva. Letela su pisma, molbe, i tamo i amo, da bi želja žitelja pomenutih sela bila uslišena. Crnogorci su pristali, naglašavajući pri tome svoju velikodušnost. Upozoreno je da je Crna Gora prostorno mala, ali duhom velika.

22. 09. 2022. u 17:41