ZIDAJU DŽAMIJE NA UZURPIRANOJ SRPSKOJ ZEMLJI: Vlasti u Federaciji BiH otimaju imanja od naših sunarodnika

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 07. 2023. u 15:13

SRBI su pre rata u BiH bili vlasnici zemlje površine 8.408 kilometara kvadratnih na području sadašnje Federacije. Tu spadaju šume, poljoprivredna zemljišta i placevi na kojima su bila njihova vekovna ognjišta. Ipak, kad je oružje zaćutalo, vlasti u Federaciji BiH su masovno upisivale nove vlasnike, pa su Srbi ostajali bez imovine.

ЗИДАЈУ ЏАМИЈЕ НА УЗУРПИРАНОЈ СРПСКОЈ ЗЕМЉИ: Власти у Федерацији БиХ отимају имања од наших сународника

Mariana Regoje

U FBiH, kao poslednji korak oduzimanja srpskih imanja, traje postupak koji se zove harmonizacija zemljišnih knjiga i katastra. Proces ide tako što što se u "Službenom glasniku" FBiH objavljuje da se vlasnik mora javiti u određenom vremenskom roku ili u protivnom ostaje bez zemlje. Ali, niko ih pismeno ne poziva da se jave nadležnoj instituciju u FBiH. Tako da Srbi koji su izbegli iz Federacije nemaju obaveštenja da se na njihovim placevima i njivama uspostavljaju nove zemljišne knjige za nekretnine koje su njihovo vlasništvo decenijama unazad.

Kako bi se sprečila ova brutalna otimačina, pre dve godine Republika Srpska i Srbija su realizovale zajedničku kampanju koja je izrodila šest kancelarija u šest gradova RS, a pri Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Ovi uredi su takođe otvoreni i u Srbiji. Iz Beograda ovu aktivnost prati Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Direktor uprave Arno Gujon pozvao je Srbe koji su poreklom iz Federacije BiH da tokom letnjih odmora i posete zavičaju provere u zemljišnjim knjigama stanje svoje imovine i da, ukoliko uoče nepravilnosti ili da im je ona otuđena, pozovu neku od kancelarija za pravnu pomoć i spreče otimanje.

Gujon je rekao da su kancelarije koje rade u koordinaciji sa Upravom do sada primile više od 10.000 poziva Srba, čija imovima, kako kaže, pokriva površinu od oko 57.000 hektara.

- Preporuka je da Srbi koji imaju imovinu u FBiH provere stanje u zemljišnim knjigama. Bolje je da to urade sada, jer će neko to morati da uradi kad-tad. Bolje da se spreči nego da se to "leči" kasnije kada već dođe do uzurpacije, odnosno gubitka prava na imovinu. Treba ispoštovati proceduru. Možemo da utičemo na odluke sudova koje ukidaju ili u nekim slučajevima prepisuju ono što je pripadalo srpskim porodicama ili opštini ili čak FBiH, odnosno komšiji koji se prijavio i raspolaže tom imovinom - upozorava Gujon.

On je ocenio da je vrlo važno što su se institucije Srbije i RS uključile u kampanju i zajedno rade na zaštiti osnovnog ljudskog prava, a to je pravo na imovinu za oko 400.000 naslednika imovinskih prava u FBiH.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ističe, za "Novosti", da je u Federaciji BiH, 32 odsto zemlje vlasništvo Srba, prema popisu iz 1991. godine:

- Najveći deo te imovine nije katastarski obrađen i mi obaveštavamo srpski narod koji je živeo na području FBiH da moraju proveravati stanje svoje imovine jer ih niko iz FBiH neće zvati.

Prema rečima našeg sagovornika, najteža situacija je sa šumom u Kantonu Sarajevo u opštini Ilijaš.

- Teška je situacija i u srednjoj Bosni, Travniku, Donjem Vakufu, pa u Zavidovićima, u Maglaju, Lukavcu.... U Zenici je bilo 14 srpskih sela, seku im šumu. Kod otimanja srpskih nepokretnosti nema pravila, jer je u svim kantonima u FBiH ugroženo pravo poseda i svojine pošto Srbi nisu u mogućnosti da brane svoja imanja. Tu se posebno izdavaja član 58. Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH koji omogućava sticanje po dospelosti, 20 godina ko obrađuje srpsku zemlju ima pravo da stekne imovinu.

Jedan od Srba koji je na svojoj koži osetio otimanje imovine je Slobodan Lozo iz Mostara. On već 26 godina pokušava da vrati vlasništvo nad 50.000 kvadrata zemlje u naselju Vrapčići, a na kojem je sagrađena džamija i naselje sa trideset kuća.

- Došao sam i do Ustavnog suda BiH. Više ne znam kome se sve nisam obraćao. Moj pokojni otac Anđelko kupio je tu zemlju još 1965.

Salafisti zauzeli Ovše

NA mnogim uzurpiranim srpskim imanjima nikla su zatvorena naselja sledbenika radikalnog islama. Tako nas Radovanović podseća na srpsko selo Ovše kod Tešnja:

- Celo srpsko selo sa 150 kuća naselilo je dvadesetak salafija. I to je za naše sunarodnike bila bezizlazna situacija - navodi Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)