DEBITUJU DANICA I ZAVETNICA: U novom sazivu Narodne skupštine zastupljeno više od 50 političkih organizacija, a biće mnogo novih lica

M. STANOJKOVIĆ

07. 04. 2022. u 10:10

NAREDNI saziv republičkog parlamenta osvežiće nova lica, budući da su mandate osvojile stranke koje su dosad bile izvan skupštinske sale. Podršku građana da sedne u poslaničke klupe dobilo je 11 lista, pa će u donošenje zakona, polemike biti uključeno više od 50 različitih političkih organizacija - partija, grupa građana, pokreta, od oko 80 koje su se kandidovale. Među novajlijama oko naprednjaka su mahom poznate ličnosti, dok opozicione uglavnom predvode lideri stranaka.

ДЕБИТУЈУ ДАНИЦА И ЗАВЕТНИЦА: У новом сазиву Народне скупштине заступљено више од 50 политичких организација, а биће много нових лица

Arhiva

Umesto 188 mandata koje je u prošlom sazivu imala koalicija oko naprednjaka, u ovom će ih biti manje - 120. Predvodnici liste poslanika SNS-a su neurohirurg Danica Grujičić, molekularni biolog Jelena Begović, glumac Lazar Ristovski, dr Marija Zdravković. Među prvih 120 kandidata za poslanike, koji će zauzeti mesto u Narodnoj skupštini je i violinista Jovan Kolundžija, operska diva Jadranka Jovanović, košarakaš Marko Kešelj, glumac Lepomir Ivković... Tu su i Goran Vesić i Miloš Vučević. Među starim znancima SNS-a u skupštinskoj sali, koji su već ugrejali skupštinske klupe su Vladimir Đukanović, Sandra Božić, Vladimir Orlić, Milovan Drecun, Milenko Jovanov, Aleksandar Mirković. Dosadašnji gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sa 30. pozicije mogao bi u skupštinsku salu. Oko polovine poslanika socijalista su poznata lica poput lidera stranke Ivice Dačića i Novice Tončeva. Među njima neće biti skupštinskog veterana Žarka Obradovića, koji je započeo diplomatsku karijeru u Beču. Zaštitno lice JS je Dragan Marković Palma.

Nova politička snaga - koalicija "Moramo" osvojila je 13 mandata, pa će prošarati redove poslanika. Vodeći sa liste, producent Aleksandar Jovanović i dr Biljana Đorđević sa Fakulteta političkih nauka, zauzeće mesta u skupštinskom zdanju. Priliku da budu narodni tribuni imaće i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, kao i Đorđe Miketić, koji je iskustvo stekao na lokalnom nivou, budući da je odbornik u Skupštini beogradske opštine Stari grad. Da svoje retoričke veštine i znanja sa katedre FPN prenese u parlament imaće i prof. dr Đorđe Pavićević. A društvo će mu praviti i univerzitetska profesorka dr Jelena Jerinić, advokat Danijela Nestorović. Svih prvih 13 kandidata su pretežno iz Beograda, jedan brani boje Novog Sada, Pirota, Kragujevca i Šapca. S obzirom na to da koaliciju čine Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, pitanje je da li će svi oni, pa i Nebojša Zelenović, koji će takođe sedeti u skupštinskoj klupi, formirati jedan ili više poslaničkih klubova.

Lider Dveri Boško Obradović predvodi poslaničku "desetku" svoje liste, dok će mu društvo praviti stranački i koalicione kolege iz POKS: Žika Gojković iz Sombora, Ivan Kostić iz Vrbasa, profesor univerziteta iz Niša Tamara Milenković Kerković, Miloš Parandilović iz Priboja...

Boje desnica uz Obradovića braniće i predvodnica Zavetnika - Milica Đurđević Stamenkovski, koja ulazi u parlament, kao i Aranđelovčanin, hirurg Zoran Zečević. Među njenim poslanicima su i advokat Dragan Stojanović iz Vranja, Beograđani Dušan Stojiljković, Nikola Dragićević, Bojana Bukmirović....

Predsednički kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović držaće desnu stranu Skupštine uz monarhistu Vojislava Mihailovića, unuka Draže Mihailovića, kao i penzionisanog generala Božidara Delića. Njihovi poslanici predstavljaće Svilajnac, Novi Sad, Veliku Planu, Prnjavor, Zrenjanin, Bečej, Kragujevac, Smederevo.

Dobro poznata lica na političkoj sceni Srbije, ali nova u odnosu na dosadašnji saziv, sa liste "Ujedinjenih za pobedu Srbije" stižu Marinika Tepić, Borko Stefanović, Pavle Grbović, Marija Lukić iz Brusa ispred SSP-a. Iako su nastupili "ujedinjeno" na izborima, stranke koje ga čine polako se razlivaju. Narodna stranka, čiji su predstavnici u Skupštini Vladimir Gajić, Miroslav Aleksić, Sandra Rašković Ivić, Siniša Kovačević po svemu sudeći, praviće svoj poslanički klub. Tu je i lider demokrata Zoran Lutovac, Branimir Jovančićević, kandidat za gradonačelnika Beograda ove koalicije Vladeta Janković. Budući da je 64. na listi svoje koalicije Dragan Đilas, po sadašnjem stanju, neće biti poslanik.

LjAJIĆU SLEDUJE SEDAM MANDATA

KADA je reč o strankama koje su na izbore išle pod kapom koalicije "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", verovatno će kao i do sada imati samostalne poslaničke klubove. Srpska narodna partija SNP, kao i Pokret socijalista PS će ovoga puta imati po dva umesto tri poslanika. U redovima SDPS je sedam predstavnika naroda, od toga četiri stara imena i dva nova. Poslanički klub PSS-BG biće skraćen za jednog poslanika, dok će SPO imati jednog starog i jednog novog.

ZUKORLIĆ MLAĐI U KLUPI

IZ Novog Pazara i Tutina ponovo stižu dvoje poslanika sa manjinske liste SDA Sandžaka, Enis Imamović, profesor i Selma Kučević, diplomirani pravnik, koji su i u dosadašnjem sazivu bili poslanici. Isto toliko kolega dolazi im sa liste "Zajedno za Vojvodinu" - profesor filozofije Subotičanin Tomislav Žigmanov iz Demokratskog saveza Hrvata i advokat Aleksandar Olenik iz Beograda. Nosilac liste Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić među novajlijama je u Skupštini, a uz njega će biti i Jahja Fehratović i Zaim Redžepović. Među starim licima SVM u donošenju zakona učestvovaće Balint Pastor i Elvira Kovač, dok će još tri poslanika biti nova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)