MITO: 40.000 lobista juri funkcionere u Briselu, ko je lakom, lako se polakomi

Goran Čvorović

16. 12. 2022. u 07:00

POZNAVAOCE prilika sigurno nije iznenadila korupcionaška afera u kojoj je potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili optužena da je sa saučesnicima, među kojima su jedan bivši poslanik i njegov pomoćnik (a njen muž), kao i vođa poznate nevladine organizacije, optuženi da su primili mito s pet nula od Katara.

МИТО: 40.000 лобиста јури функционере у Бриселу, ко је лаком, лако се полакоми

Novosti

"Transparensi interenešenel" smatra da se ne radi o izolovanom slučaju i da je EP godinama dozvoljavao da u njemu dođe do potpunog odsustva etičke kontrole, dok francuski "Mond" piše da je moguće da se radi samo o "vrhu ledenog brega."

Brisel je Meka za lobiste. Procene su da ih ima blizu 40.000. Najviše u svetu. Politički mešetari ordiniraju tražeći slabu tačku donosilaca odluka. Na međunarodnoj pijaci uticaja nude svašta. Ko je lakom, lako se polakomi. Treba dodati i tušta i tma trustova mozgova i rezervoara misli, takozvanih tink-tenkova, gde prodavci magle arče milione evra poreskih obveznika.

Nevladine organizacije niču kao maslačci, a osnovala su ih i dvojica optuženih u "katarskoj" aferi. Kad se skinu s evropskih jasli, iskoriste dobro popunjen telefonski imenik i priključe se na budžetsku infuziju. Počasni savetnici uhapšenog bili su Federika Mogerini, bivši ministri, komesari. U nazivima dveju NVO čiji su predsednici privedeni, aludira se na to da nema mira bez pravde i da se treba boriti protiv nekažnjavanja. Otkrili su toplu vodu. Ima, valjda, pravnog poretka, bar u EU, da o tome vodi računa.

Na institucionalno ispumpavanje para nadovezuju se i nelegalne afere, poput one u koju se uplela Kailijeva. Nekima u Briselu pohlepa je očito postala drugo zanimanje. Malo im je više od deset hiljada evra mesečno na ime poslaničke plate i dodataka. Nisu retkost oni kojima je cilj samo da dobro naplate evropski mandat. I tako brukaju sebe, i EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024