EPS MOŽE DA ZARADI: Kada postane akcionarsko društvo, srpski energetski gigant trebalo bi da stane na noge

Dušan Stojaković

15. 12. 2022. u 07:00

SRBIJA je neprikosnoveni regionalni šampion u privlačenju stranih investicija.

ЕПС МОЖЕ ДА ЗАРАДИ: Када постане акционарско друштво, српски енергетски гигант требало би да стане на ноге

Novosti

Milijarde i milijarde evra se svake godine slivaju u našu državu, da smo došli u stanje da pišemo novi zakon o zapošljavanju stranaca, jer neke firme više ne mogu da nađu kvalifikovanu radnu snagu. Planiraju da uvoze kadrove. Iako debljina naših novčanika nedovoljno brzo prati ubrzanu industrijalizaciju i ekonomski razvoj, samo mrzovoljni opšte prakse ne mogu da primete da naša zemlja sigurno ide unapred.

Ipak, najveći investitor u našoj državi je jedno srpsko preduzeće - "Elektroprivreda Srbije"! Političkim odlukama naš EPS je prodavao građanima struju po bagatelnim cenama. Često i nižim od proizvodnih troškova. U socijalni mir, tokom sankcija, NATO bombardovanja, ali i posle petog oktobra, naš energetski gigant je "uložio" desetine milijardi evra. Kritičari bi mogli sada post festum da lamentiraju - da je EPS bar malo skuplje prodavao ne bi došao u sadašnje stanje da Srbija na uglju i vodama nema dovoljno struje nego mora da je uvozi.

Sve je to prosuto mleko. Početkom sledeće godine ovo preduzeće bi trebalo da postane akcionarsko društvo. Odmah su se oglasili "stručnjaci" koji tvrde da je to prva stanica ka prodaji našeg porodičnog blaga. Srećom premijerka je brzo objasnila da je to put za uvođenje profesionalne uprave. E, ta uprava nam fali! Oni inženjeri koji su sačuvali EPS tokom NATO kuršuma i građanima sve vreme isporučivali energiju sigurno znaju kako bi EPS ponovo stao na noge. Neka im se pridruže i strani menadžeri, ako će korporativizacijom doneti novi kvalitet i podići EPS na mesto najvažnije kompanije u ovom delu Evrope. Ova firma može da radi. Da zaradi, a da građani ne moraju papreno da plaćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024