OŽIVEĆE DOLINA VEKOVA: Za razvoj Magliča u Ibarskoj klisuri Ministarstvo građevinarstva odobrilo 451 milion dinara

G. ĆIROVIĆ

14. 03. 2023. u 19:41

Za „Izgradnju saobraćajnog prilaza srednjovekovnoj tvrđavi Maglič, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem“ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobrilo jer gadu Kraljevu čak 451,2 miliona dinara u sklopu sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata.

ОЖИВЕЋЕ ДОЛИНА ВЕКОВА: За развој Маглича у Ибарској клисури Министарство грађевинарства одобрило 451 милион динара

G,Šljivić

Realizacija ovog kapitalnog projekta, za koji će kraljevačka lokalna samouprava izdvojiti dodatnih 23,7 miliona dinara, podrazumeva najpre izgradnju prilaza Magliču kao atraktivnoj turističkoj lokaciji i srednjovekovnom spomeniku kulture, uz uređenje parkinga sa dovoljnim brojem parking mesta, izgradnju pasarele preko Ibarske magistrale i mosta preko Ibara, a potom i izgradnju srednjovekovnog sela u podnožju tvrđave.

G,Šljivić

Srednjovekovna tvrđava Maglič u Ibarskoj klisuri

- Izgradnja sadržaja predviđenih projektom obogatiće turističku ponudu kraljevačkog kraja, ali i naše zemlje. Tako će gosti Kraljeva i okolnih mesta u kojima je znatno razvijen seoski turizam, kao i obližnje Bogutovačke i Mataruške Banje, imati mogućnost da, uz srednjovekovne manastire Žiču i Studenicu, posete još jednu istorijom i kulturom bogatu destinaciju u takozvanoj Dolini vekova - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Početak radova očekuje se čim se reše imovinsko-pravni odnosi, izradi projektna dokumentacija i raspiše javna nabavka.

G,Šljivić

Srednjovekovna tvrđava Maglič u Ibarskoj klisuri

- Biće potrebno vrem kako bi se izveli svi ti radovi, ali očekujem da ćemo do kraja naredne građevinske sezone, za početak, imati nesmetani pristup Magliču kao jednom od najočuvanijih srednjovekovnih gradova u Srbiji – dodao je Terzić.

Na ovoj tvrđavi u toku su i konzervatorsko-restauratorski radovi, prvi opsežniji za minule četiri decenije. Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo pod čijem se budnim okom i obavlja sanacija zidina ovog kulturno-istorijskog dobra od izuzetnog značaja.

G,Šljivić

Srednjovekovna tvrđava Maglič u Ibarskoj klisuri

NIKAD VOJNO OSVOJEN

SREDNjOVEKOVNI Maglič, na oštroj okuci Ibra i nadmorskoj visini od 150 metara, sagrađen je sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara. Kralj Uroš Prvi Nemanjić započeo je izgradnju kako bi od novih najezdi zaštitio obližnje manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane. Pretpostavlja se da je bio naseljen srpskom vojskom do Kosovske bitke, a posle pada srpske Despotovine pod tursku vlast, u Maglič se smešta turska posada. Nepristupačan zbog visokih litica i nikada vojno osvojen, gotovo sve do Drugog srpskog ustanka bio je važno utvrđenje, ali je ubrzo izgubio svoj strateški značaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije