ČAČAK DOBIJA ŠESTU USTANOVU KULTURE: Centar za negovanje tradicije

V. ILIĆ

14. 02. 2023. u 14:17

GRAD na Moravi uskoro će dobiti i šestu ustanovu kulture, koja će se baviti organizacijom raznih manifestacija koje se, uglavnom, održavaju na seoskom području. Ustanova će nositi naziv Centar za negovanje tradicije.

ЧАЧАК ДОБИЈА ШЕСТУ УСТАНОВУ КУЛТУРЕ: Центар за неговање традиције

Foto: V. I.

Prema rečima gradonačelnika Miluna Todorovića, ta ustanova na početku će imati jednog zaposlenog koji će biti v.d. direktora, a biće smeštena u kancelariji u Ulici župana Stracimira, u prostorijama starog “Urbanizma“.

– Naša ideja da sve one manifestacije koje se uglavnom održavaju na seoskom području, zbog nemogućnosti saveta mesnih zajednica da to organizuju na adekvatan način, pa će taj organizacije kojim se do sada bavila Turistička organizacija Čačka biti implementirn u rad nove ustanove. Za početak biće jedan zaposleni, a očekujemo kada Agencija za privredne registre bude dala saglasnost, odnosno rešenje za upis u APR, da se ova novoosnovana ustanova etablira i kroz druge izvore finansiranja, pre svega tu mislim na Ministarstvo kulture i ostala ministarstva koja će kroz projekte podržati njen rad – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da se neće preplitati ingerencije Turističke organizacije Čačak i Centra za negovanje tradicije.

– Mi smo od 25 zaposlenih u TOČ došli na 18, što mislim da je optimalan broj. Ali, TOČ je upravljač zaštićenog područja. Intenzivno radimo sa Vladom Srbije da kao grad dobijemo na upravljanje i Gradinu na Jelici, pa bi se TOČ i time bavio. Naravno, u njihovoj ingerenciji ostaje i organizacija svih velikih manifestacija. Novoosnovana ustanova će se baviti manjim stvarima. Procenili smo da u seoskim mesnim zajednicama, nažalost, imamo manje potencijala, jer se sve uglavnom bazira na volonterskom radu. Sa ovim želimo da unapredimo taj segment. Mislim da ništa nećemo izgubiti, već da ćemo dobiti kroz različite projekte ministarstva. A mnogo je bolje kada apliciramo kao dve ustanove nego kao jedna – kazao je prvi čovek Čačka.

On je podsetio da je pre pet godina osnovana peta ustanova kulture, Gradsko pozorište Čačak, koje sada ima četiri zaposlena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)