ŠUMAMA VIDAJU RANE: Obnova opustošenih prostranstava u Kopnenoj zoni bezbednosti, do 2028. godine

D. RISTIĆ

26. 11. 2022. u 08:06

ZATO što su tokom upada šumokradica sa teritorije Kosova i Metohije, od 1999. nestali hektari najkvalitetnije šume na jugu centralne Srbije, JP "Srbijašume" realizuje plan njihove sanacije, što će potrajati do 2028.

ШУМАМА ВИДАЈУ РАНЕ: Обнова опустошених пространстава у Копненој зони безбедности, до 2028. године

Sedište Šumskog gazdinstva u Vranju, Foto D. Ristić

- Šumsko gazdinstvo iz Vranja najveći problem sa bespravnom sečom ima upravo u Kopnenoj zoni bezbednosti, a predviđenu obnovu šumskog fonda realizuju još i naše kolege iz Leskovca, Kuršumlije, Raške i Kruševca. Inače, šumokradice su uvežbane i harače brzo, u poslednje vreme najčešće na teritoriji Bujanovca i Preševa. Uglavnom se seče najkvalitetnije, tehničko drvo, a ređe ono ogrevno. Nisu, pritom, retki ni bliski susreti naših radnika sa lopovima, ali mi nemamo pravo ni da hapsimo, niti smo u mogućnosti da se obračunavamo sa njima jer su, po pravilu, i naoružani - objašnjava direktor pomenutog javnog preduzeća Nikola Novković, naglašavajući da su nedavne koordinisane akcije šumara sa Vojskom, policijom i Žandarmerijom dale rezultate, pa je bilo privođenja kradljivaca, te zaplene drveta, alata i traktora sa prikolicama.

Nikola Novković, Foto D. Ristić

Sanacija, saznajemo, predviđa pošumljavanje bezmalo 1.300 hektara u Pčinjskom okrugu, a olakšavajuća okolnost je što veći deo ove površine može da bude obnovljen na prirodan način - vegetacijom niskih izdanaka, ili takozvanom oplodnom sečom.

- Posao smo još lane započeli na određenim područjima iznad Vranja, kod Zarbinske reke.

Poprište obračuna u ataru Orlovca kod Kuršumlije, Foto Tanjug

Tamo je sa 48.000 sadnica smrče pošumljeno oko 20 hektara, a ove godine smo u delu Kopnene zone bezbednosti na oko 13 hektara posadili 38.000 istovrsnih mladica - zaključuje Novković, uz najavu da će prvi efekti obnove biti vidljivi već za par godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna