DO OSTROGA ZA MATIJU I ANĐELU: Boris Gujaničić (26) iz Smedereva pretrčaće 500 kilometara:

J. I.

26. 04. 2024. u 07:15

MLADI Smederevac Boris Gujaničić (26) nema jedno plućno krilo, ali zato ima taj jedan gen ljudskosti više i srce veće za broj.

ДО ОСТРОГА ЗА МАТИЈУ И АНЂЕЛУ: Борис Гујаничић (26) из Смедерева претрчаће 500 километара:

Foto: privatna arhiva

Odbrojava dane do starta jedne od možda najvažnijih trka u životu. On će 1. maja trčeći krenuti na put dug više od 500 kilometara od Smedereva do manastira Ostrog kako bi prikupio novac za lečenje Matije Zotovića (3) i Anđele Petrović (13) iz Smedereva.

Motiv, hrabrost, istrajnost i čovečnost ispunili su srce mladog Smederevca. Želi da ovim anđelima pomogne, jer on te boli poznaje. Kao trinaestogodišnjak operisao je cistu na plućima. Lekari su mu odstranili dve trećine plućnog krila.

Ideja se, kaže, rodila početkom prošle godine. Kao da ga je sam Sveti Vasilije sebi pozvao. I odmah je počeo da se priprema za podvig. Danas, u nogama ima pretračnih skoro 5.000 kilometara, a u srcu molitvu koja mu daje snagu.

- Želim da pomognem ovoj dečici. Imam veru da ovo mogu. Uz Gospoda Boga idem da ispišem svoju istoriju - kaže Boris.

Pripremajući se za ovaj podvig, Boris je do sada pretrčao dvadeset polumaratona i maratona.

Kako pomoći

ANĐELA Petrović je rođena 2011. U trećem mesecu pojavili su se prvi epileptični napadi. Ispitivanja su trajala gotovo pet godina, jer je u pitanju retka bolest izazvana mutacijom CDKL5 gena. Pomoć za Anđelu može da se pošalje ba SMS 92 na 2407. Matija Zotović je rođen 2021. Ima nekoliko anomalija od rođenja. Ko želi da pomogne dečaku broj računa je 160-5400101188660-24.

- Pomogla mi je porodica, prijatelji, jedna firma platiće sva prenoćišta. Takođe, mojim trenerima sam neizmerno zahvalan. To su Stefan Drašković i Miloš Mikšić - kaže Boris.

Start Borisove trke je 1. maja između 10 i 11 časova na gradskom trgu u Smederevu, kod Crkve Svetog Georgija. Plan je da dnevno pretrči oko 40 kilometara. Trčaće preko Mladenovca, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Ovčar Banje, Užica, Zlatibora, Nove Varoši, Pljevalja, Đurđevića Tare, Šavnika, Vučja do manastira Ostrog. Planira da tamo stigne 12. maja na praznik Svetog Vasilija.

Poziva Smederevce da dođu na trg i podrže ga na startu, a one koji mogu i žele da kupe njegove kilometre i tako pomognu bolesnoj deci.

- Taj osećaj da pomogneš nekome nema cenu. Nadam se da ću prodati svoje kilometre i da će to biti moj skroman doprinos u lečenju mališana. A posle ovoga, planiram i nove poduhvate jer se osećam neizmerno lepo kada nekome pomažem - kaže Boris Gujaničić, mladić velikog srca.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori