POČAST LEGENDI SABORA U GUČI: Dragačevci predlažu da Nikola Stojić dobije ulicu u prestonici trube

V. ILIĆ

23. 10. 2021. u 08:25

UDRUŽENjE "Naše Dragačevo" i asocijacija koja okuplja samouke slikare i vajare iz ovog dela Srbije su prikupili 400 potpisa i pokrenula inicijativu da deo ulice Bogdana Kapelana u Guči ponese ime jednog od osnivača Sabora trubača - Nikole Nike Stojića - koji je preminuo prošle godine.

ПОЧАСТ ЛЕГЕНДИ САБОРА У ГУЧИ: Драгачевци предлажу да Никола Стојић добије улицу у престоници трубе

Nikola Stojić, Foto V. Ilić

Dragačevci u obrazloženju ove inicijative navode da je on ostavio dubok trag u istoriji, a prvi potpisnik inicijative je književnik, istraživač i slikar Joviša Slavković, Stojićev najbolji prijatelj i najbliži saradnik.

- Ovo je samo jedan od načina da se Guča i Dragačevo na dostojan način oduže svom velikanu koji je čitav svoj život i stvaralaštvo posvetio rodnom kraju. Njegovo neprolazno delo živi večno, pa se nadamo da će odbornici Skupštine opštine u Lučanima imati razumevanja za podnetu inicijativu - navedeno je u saopštenju pomenuta dva udruženja.

Proslava osvajanja "Zlatne trube" 1962, Foto Arhiva

Predlagači navode da je Stojić rođen 4. februara 1930, osmoletku je završio u rodnoj Guči, Gimnaziju u Čačku, a studije srpskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Beogradu. Radni vek proveo je u zavičaju, kao profesor i direktor u ovdašnjoj osmoletki, te čelnik gučanskog Doma kulture. Sa nekolicinom kulturnim pregalaca, kao mlad intelektualac, 1961. je pokrenuo manifestaciju Dragačevski sabor trubača.

Bio je izuzetno plodan autor, koji je potpisao više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona, a sarađivao je i sa desetinama časopisa i novina. Pored književnosti, bavio se skulpturom i vajanjem - poštovan širom Srbije i bivše Jugoslavije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!