"ZNATE LI VI KO JE ON?" Italijanski selektor Poceko posle eliminacije pričao o Srbinu i najvećoj mudrosti koju je od njega o košarci naučio

Novosti online

14. 09. 2022. u 20:18

Košarkaška reprezentacija Italije ispala je na neverovatan način sa Evropskoog prvenstva, posle čega je njen selektor Đanmarko Poceko pred novinarima dobar deo svog obraćanja posvetio citiranju jednog Srbina.

ЗНАТЕ ЛИ ВИ КО ЈЕ ОН? Италијански селектор Поцеко после елиминације причао о Србину и највећој мудрости коју је од њега о кошарци научио

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je doživela šokantan poraz upravo od Italije u osmini finala, a "azuri" se umalo na tome nisu zaustavili - u neverovatnoj drami ispustili su već viđenu pobedu nad Francuskom u četvrtfinalu.

Ekipa selektora Đanmarka Poceka je pola minuta pre kraja četvrte deonice vodila sa 77:75, njen najbolji strelac Simone Fontekio je fauliran, a iako je dotad šutirao penale sa skoro 90% uspešnosti na ovom Evrobasketu, promašio je oba.

Postao je tragičar zbog onog što se potom desilo, a kada je o Fontekiju upitan, Poceko je najpre govorio da mu je "mnogo, mnogo, mnogo žao" što je "baš taj čovek to doživeo", rekao da se "promašaji dešavaju, pa to se desilo i NBA talentu Osmanu" (Turčinu, takođe pri rezultatu 77:75 - baš protiv Italije!) ...

... a onda je selektor "azura" uzeo vazduh, zamislio se, pa počeo da priča ovo:

- Znate, jednom sam bio sa Banetom Prelevićem... Znate svi ko je Bane Prelević?, počeo je Poceko da odgovara, misleći na sada 55-godišnjeg Srbina, koji je igrao za Crvenu zvezdu, PAOK, Kinder i AEK, a trener bio u PAOK-u. 

- E, jednom sam (igrajući za Fortitudo iz Bolonje) izgubio od Virtusa (gradskog rivala, čiji je Prelević bio član dok se taj klub zvao Kinder) i bio sam vrlo, vrlo nezadovoljan jer sam promašivao. A onda mi Bane kaže "Šta misliš, koliko ćeš šuteva promašiti u životu? Koliko si ih promašio do sada i koliko ćeš ih još promašiti?". "Ne znam", rekoh mu, pa sam dodao: "Možda 5.000 i biće još 5.000". A on mi na to kaže "Pa? To je naš život! To (promašeni šutevi) se ne računaju, već kako si igrao! Kako treniraš. Kakav odnos imaš prema košarci. Ljubav prema igri, to je važno". I, to vam je stvarno tako. A ja zbog Fontekija sada patim jer on (ovu tugu) nije zaslužio. Nije zaslužio... Ali, okej. On je snažan momak. Neće spavati noćas, ali će sutra ili kroz neki dan razumeti šta se desilo i shvatiće da je on, daleko ispred svih, bio MVP Evrobasketa. Ispred svih - istakao je Đanmarko Poceko.

Podsetimo, Francuska će u polufinalu igrati sa Poljskom koja je napravila senzaciju pobedivši Sloveniju predvođenu Lukom Dončićem.

Prethodno su plasman u svoj polufinalni okršaj izborili Španija (pobedom nad Finskom od 100:90) i Nemačka (eliminacijom Grčke sa 107:96).

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna