POČELA TRKA SA VREMENOM: Putin izdao naređenje vojsci - Rusi imaju sedam dana, Kijev još manje

Novosti online

25. 04. 2024. u 15:29

NAKON što je američki Kongres konačno odobrio izdašnu pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara u poslednjem trenutku, Rusija želi da poveća svoju prednost na bojnom polju pre nego što oružje počne da stiže u Kijev.

ПОЧЕЛА ТРКА СА ВРЕМЕНОМ: Путин издао наређење војсци - Руси имају седам дана, Кијев још мање

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Nakon što je američki Kongres konačno odobrio izdašnu pomoć Ukrajini od 61 milijardu dolara u poslednjem trenutku, Rusija želi da poveća svoju prednost na bojnom polju pre nego što oružje počne da stiže u Kijev.

Sada je počela trka sa vremenom.

Rusi su počeli da se probijaju pre nego što je ukrajinska odbrana počela da dobija pomoć. Glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski tvrdi, kako su preneli ukrajinski mediji, da je Vladimir Putin naredio ruskom vojnom vrhu da do 9. maja, odnosno Dana pobede, zauzme grad Časov Jar u Donjeckoj oblasti.

Doduše, Aleksej Žuravljov, zamenik šefa Odbora za odbranu Dume, kaže da "Rusija nije rob datumima" i da će "operacija trajati koliko god treba".

Na tom području se vode žestoke borbe, a prema podacima ruskih vojnih blogera, tu je trenutno angažovano od 20.000 do 25.000 ruskih vojnika. Ovo je Rojtersu izjavio Nazar Vološin, portparol Komande Istočnog fronta ukrajinske armije, ali u Moskvi nisu komentarisali te podatke.

Šojgu tvrdi da je predgrađe palo

Prema rečima generala Sirskog, ruska vojska je koncentrisala svoje snage da probije ukrajinsku odbranu zapadno od Bahmuta u nastojanju da dođe do kanala Severski Donjec – Donbas, zauzme Časov Jar i stvori uslove, kako portal Meduza navodi, "za dalje napredovanje ka aglomeraciji Kramatorska".

Kramatorsk je bio jedan od glavnih ciljeva ruske ofanzive od početka rata u Ukrajini.

Američki institut za proučavanje rata (ISV) navodi da bi, ukoliko osvoje Časov Jar, Rusima bio otvoren put do Konstantinovke i Družkovke, kao i Pokrovska i Velike Novosilke, čime bi presekli važne ukrajinske rute snabdevanja.

Foto: Profimedia

Prema rečima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ruske snage su preuzele kontrolu nad Bogdanovkom, predgrađem Časova Jara, ali za to nema potvrde, dok u Kijevu tvrde da se borbe vode na periferiji grada.

Ali pitanje je kada će ruske oružane snage zauzeti taj strateški važan grad (i krenuti dalje) i da li će imati vremena da to urade pre nego što ukrajinska vojska dobije novo naoružanje od Sjedinjenih Država, pošto je Kongres, posle dužeg odlaganja, odobrio pomoć.

ATACMS stiže pre 1. maja?

Naime, kako prenosi Si-En-En, najveći deo američke vojne pomoći namenjene Ukrajini već je u Evropi, stigavši još pre očekivanog glasanja u Kongresu.

Većina američkog oružja iz paketa pomoći Ukrajini, prema izvorima Si-En-Ena, već se nalazi u skladištima u Nemačkoj i Poljskoj. Prema rečima njihovog sagovornika, artiljerijske granate će među prvima stići u Ukrajinu, a i ovo će biti iz "paketa" češke inicijative za nabavku artiljerijske municije iz trećih zemalja.

Prvi borbeni avioni F-16, za koje su ukrajinski piloti već obučeni, trebalo bi da stignu početkom juna. Bela kuća nije zvanično potvrdila informaciju Si-En-Ena da se oružje iz odobrenog paketa pomoći nalazi u Evropi.

Foto: Profimedia

Portparol Pentagona Patrik Rajder je još prošle nedelje rekao da je Ministarstvo odbrane SAD spremno da pošalje oružje čim se izda naređenje, odnosno izglasa pomoć.

- Kao što znate, imamo veoma jaku logističku mrežu koja nam omogućava da veoma brzo transportujemo vojnu opremu. Kao što smo radili u prošlosti, možemo da premestimo teret za nekoliko dana - primetio je Rajder.

U paketu bi trebalo da budu i rakete ATACMS, koje imaju domet od 300 km. Naime, predsednik bezbednosno-obaveštajnog odbora Senata Mark Vorner rekao je za Si-Bi-Es da bi vojna oprema, "uključujući sisteme dugog dometa ATACMS, trebalo da bude isporučena do kraja nedelje", odnosno pre 1. maja.

Foto: Profimedia

Kako prenosi Politiko, Kijev će dobiti oklopna vozila u vrednosti od 300 miliona dolara, borbena vozila pešadije Bredli, HMMVV (hamvi), oklopne transportere M113, artiljeriju i granate PVO. Stižu bolji vremenski uslovi, a nakon odobrene pomoći ostaje da se vidi kako će se to odraziti na stanje na ratištu.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)