NIJE SVAKI ROMAN ZA EKRANIZACIJU: Raša Bukvić o snimanju "Traga divljači", drugoj sezoni "Bese", bioskopima i filmovima u doba korone

E. R.

21. 03. 2021. u 20:45

PROSLAVLjENI glumac Radivoje Raša Bukvić sprema se za prvu klapu filma "Trag divljači" u režiji Nenada Pavlovića, koji opisuje period sedamdesetih godina u Jugoslaviji, a ekranizuje se prema pričama čuvenog pisca i režisera Živojina Pavlovića, Nenadovog oca.

НИЈЕ СВАКИ РОМАН ЗА ЕКРАНИЗАЦИЈУ: Раша Буквић о снимању Трага дивљачи, другој сезони Бесе, биоскопима и филмовима у доба короне

Foto ATA Images

Pored njega, u filmu igraju i Miki Manojlović, Nada Šargin, Uliks Fehmiu, Žika Todorović, Milena Pavlović.., a u središtu priče je istraživački novinar koji otkriva različite okvire delovanja Državne bezbednosti.

- Domaći film treba da se bavi narodom na čijem jeziku se snima - napominje Raša Bukvić.

- Film je dobar medij da se i svi mi, posebno autori, podsetimo vremena u kome smo živeli i da nam to bude nadahnuće za budućnost. Sa lakoćom i uživanjem snimam filmove koji se tiču nas.

Zanimljivo je da se danas u Srbiji TV projekti rade prema književnim delima, kao što su serije inspirisane knjigama Dobrice Ćosića. Bukvić kaže da roman dozvoljava da bude izražen, pre svega, u formi filmskog scenarija, kasnije filma.

- Nije u svim romanima to moguće, prosto nisu svi zahvalni za adaptaciju, ima tu dosta primera - kaže glumac.

- Literatura izaziva gledaoca na promišljanje u sebi, da stvara vizuelno slike u svom biću, a film priča slikom. "Trag divljači" je odličan primer kako neki književni predlošci mogu biti dobro iskorišćeni.

Raša, Đorđe Stojković, Bojan Dimitrijević u seriji "Slučaj porodice Bošković", Foto V. Danilov

Smatra Bukvić da je mnogo lakše glumcu kada igra prema scenariju lišenog bilo koje književne osnove, nego kada tumači već poznate karaktere iz čuvenih romana:

- Izmišljene likove igram slobodno, a istorijske ličnosti sa ograničenjima, jer moram da savladam njegov način govora, držanje, da istražujem karakter tog čoveka. Glumac mora da se bavi reinkarnacijom tog istorijskog karaktera u sadašnjem trenutku, za razliku od okvira originalnog scenarija koji nam ostavlja prostora da taj lik izmaštamo.

Raša paralelno radi i drugu sezonu serije "Besa", kao i nastavak humorističke serije "Slučaj porodice Bošković" koja će imati 80 epizoda. Serije su potpuno različitih žanrova, a njemu je upravo zanimljivo što su dijametralno suprotne.

- Ipak, te priče imaju nešto zajedničko - porodicu - primećuje Bukvić.

- Desilo se da igram u oba projekta: teškoj triler drami i komediji. To nije jednostavno, ali je izazovno. Vremena su se promenila, samim tim i gledaoci, koji veoma lako formiraju svoj ukus na stranim serijama. Domaći serijski program mora da prati tu tržišnu ponudu i vrstu promene, i mislim da je jako dobro ovo što se danas događa. Sve filmadžije, poput režisera, scenarista, producenata, glumaca, imaju prostora da se izraze češće, ali ih to obavezuje da pišu mnogo dobre scenarije.

"ANTITALENTI" IZ SOMBORA

BUKVIĆ je konkurisao za razvoj svog budućeg filma "Antitalenti" na Festivalu u Sofiji. On potpisuje režiju i scenario, rađen prema istinitom događaju, čija se radnja dešava u Rašinom rodnom gradu Somboru. Pre pandemije snimio je film "Ključ" Marka Sopića, u kome igra glavnu ulogu, dok je snimanje francuske komedije prolongirala situacija sa koronom.

Najbolje mesto za gledanje filmova je, bez dileme, bioskop, ali Raša primećuje da on mora da preživi "novu realnost" uslovljenu pandemijom korone i tehnološkom revolucijom.

- Bioskop nudi "liturgijsko" gledanje filmova - veli glumac.

- Posle bioskopske projekcije imamo prostora da sukobimo mišljenja, formiramo nove ukuse, za razliku od igranog serijskog programa gde smo vezani za trenutnu lokaciju, odnosno svoj dom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?