USTAŠE NA VASKRŠNJI PONEDELJAK POBILE SVE SRPSKO: Godišnjica masakra u Bijelom Potoku

Novosti online

17. 04. 2023. u 18:19

SVAKE godine, drugog dana Vaskrsa, obeležava se stradanje 54 srpska civila, koji su na Vaskršnji ponedeljak 1942. godine ubijeni u ustaškom pokolju u banjalučkom naselju Bijeli Potok.

УСТАШЕ НА ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК ПОБИЛЕ СВЕ СРПСКО: Годишњица масакра у Бијелом Потоку

Foto: Printskrin

Brda u Bijelom Potoku 81 godinu nemo svedoče o svirepom ustaškom zločinu za koji niko nije odgovarao.

Drugog dana Vaskrsa 5. aprila 1942. prvo su došli do porodice Vujasinović, koju su ubili bez ispaljenog metka. Posle su ubili i Bogojeviće, a onda Milinkoviće, njih 31.

"Brata od godinu dana su zaklali, odsekli su mu glavu, od godinu dana. Šta je dete bilo krivo? Ovde mi je zaklana sestra od 20 godina koja je molila ustašu da je ne ubije, ali on je uzeo pušku i udario je kundakom u prsa. Ona je pala i on ju je zaklao", kaže Branko Milinković predsednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok.

Došli su da nam čestitaju Vaskrs i kažu da ne brinemo.

To su bile naše komšije Hrvati iz naselja Debeljaci, kaže Braco Adamović, kojem su ustaše ubile 13 članova porodice.

"Ujutro na Vaskrs zatekli su većinom decu i žene, ostali stari su bili kod stoke i spremali se za vaskršnji ručak, ko se našao toga su i ubili. O tome se posle nije pričalo. Ja sam išao u šoklu u Debeljake i ni u jednoj knjizi ne piše o pokolju, ni o čemu se nije smelo pričati, a sve zbog bratstva i jedinstva, a ko je god pričao završio je na sudu", naveo je Adamović.

Uoči svakog velikog praznika Srbin služi parastos. Svako crveno slovo u kalendaru krvlju je pisano – poručeno je na obeležavanju godišnjice zločina u Bijelom Potoku. Zaboraviti se ne sme da su u svega nekoliko sati, bez ispaljenog metka – noževima, krampovima, maljevima, ustaše mučki ubile 54-oro Srba.

"Nema perioda u bilo kom periodu 20 veka da naš narod nije morao da prolazi najveća moguća stradanja, od Prvog, Drugog svetskog rata, pa i evo poslednjeg odbrambeno otadžbinskog. Da nije bilo podviga i žrtve našeg naroda danas ne bismo bili svoji na svome",  rekao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Predsednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković poručio je da su ovo vrlo važni događaji kojima se šalju poruke našeg mira.

"Ali, isto tako da ne smemo da zaboravimo sve žrtve iz bilo kog rata, pogotovo kada se radi o nevinim žrtvama", dodao je on.

Nevine žrtve su sačuvane od zaborava 2002. izgradnjom spomenika u Bijelom Potoku uz pomoć Grada Banjaluka, i od tada svake godine se organizuje parastos i polaganje venaca na ovo spomen-obeležje.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)