ŠMIT NA ČEKANJU DO JESENI: Ustavni sud BiH "suspendovao" Zakon o lekovima Republike Srpske

S. M.

07. 07. 2022. u 08:00

USTAVNI sud BiH stavio je juče privremeno van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kao i dopune Zakona o republičkoj upravi. Taj sud će konačnu odluku o oceni ustavnosti ovih zakona doneti na narednom zasedanju koje će biti u septembru.

ШМИТ НА ЧЕКАЊУ ДО ЈЕСЕНИ: Уставни суд БиХ суспендовао Закон о лековима Републике Српске

foto Nezavisne novine

Ovom odlukom praktično je odložen i potez Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH kojeg ne priznaje RS. On je najavio da će čekati odluku suda da bi, ako zatreba, primenio tzv. bonska ovlašćenja i ukinuo zakone. Šmit smatra da se osnivanjem Agencije za lekove RS, što predviđaju zakoni, ruši ustavnost BiH.

Kometarišući to što je Ustavni sud zapravo usvojio zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića za donošenje privremene mere povodom Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS, iz Vlade Republike Srpske naveli su da sa žaljenjem konstatuju da je odluka više nego očigledno doneta pod snažnim uticajem međunarodnih centara moći koji, evidentno, diktiraju mišljenje većine u US.

- Ekspresnim udovoljavanjem zahtevu bošnjačkog člana Predsedništva BiH, ali i otvorenim nagoveštajima o tome kakva će biti odluka suda - a pre nego što je ona i bila doneta - Ustavni sud je pokazao zabrinjavajući stepen nesamostalnosti i neskrivene pristrasnosti u odlučivanju. Vlada ukazuje i da je ovo samo jedna u nizu odluka kojom se Ustavni sud BiH stavio u poziciju sprovođenja političkih odluka usmerenih protiv interesa stanovnika RS - poručeno je iz Vlade RS. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri