KROMPIR STRADAO, ŠLJIVA DESETKOVANA: Niske temperature ostavile štetu na usevima i u voćnjacima u Srpskoj

Невена Бунић
Nevena Bunić

25. 04. 2024. u 10:11

NISKE temperature i sneg koji su zahvatili pojedine delove Srpske prethodnih dana sigurno su ostavili štete na voćkama i na usevima povrća, a vreme će tek pokazati koliko će rod biti desetkovan, kažu poljoprivredni proizvođači.

КРОМПИР СТРАДАО, ШЉИВА ДЕСЕТКОВАНА: Ниске температуре оставиле штету на усевима и у воћњацима у Српској

Foto: Pritnskrin/Jutjub

U većem delu aprila smo imali natprosečne temperature, nekoliko dana i letnje, što je uticalo da usevi niknu pre vremena, i da voćke procvetaju ranije. Nakon toga je usledio hladni talas - u zapadnim delovima i u višim predelima u Srpskoj padao je sneg, a jutra su bila ledena, ponegde i u minusu i sa mrazom.

Predsednik Udruženja voćara regije Prijedor Mladen Marjanović kaže da su vremenske neprilike sigurno ostavile traga na voćkama.

- Trenutno ne možemo proceniti kolika je šteta, za nekoliko dana, sedmicu, znaćemo na čemu smo. Nakon hladnog jutra proteklog vikenda primetili smo promene na nekim sortama šljive, došlo je do izmrzavanja plodova. Takođe, deo jagoda koje su bile u cvetu je oštećen niskim temperaturama. I mraz sredinom aprila je napravio štetu - rekao je Marjanović za "Novosti".

Dodaje da je na pojednim parcelama bilo mraza, a na primer samo na nekoliko kilometara udaljenosti od tog područja, nije ga bilo.

Vatrom protiv hladnoće

METODA paljenja vatre u voćnjacima ne daje rezultate, kaže Mladen Marjanović.

- Tako se nekada radilo i nije bilo posebnih rezultata. Jedino što je efikasno su antifrost sistemi, međutim, to je dosta skupa investicija. Problem za nas voćare je i činjenica da nijedna osiguravajuća kuća ne želi da osigura voćnjake od šteta nastalih mrazom - rekao je Marjanović.

Krompir zasađen u Hercegovini je stradao prethodnog vikenda, jer je temperatura pala ispod nule. Biljke su bile pokrivene belim pokrivačem od zaleđene rose, takozvanom slanom.

- Imali smo proteklih jutara minus. Zasađeni krompir koji je tek nikao je u potpunosti uništen. U Ljubinju se veliki broj proizvođača bavi uzgojem krompira, zasađen je na oko 40 hektara, pa je šteta ogromna. Moguće je omladiti krompir, ali za to će biti dosta vremena. Površine na kojima su zasađeni tikvica, boranija, rasadi paradajza i paprike takođe su oštećeni, kao i zasađene lubenice i dinje - rekao je referent za poljoprivredu u Ljubinju Dragoljub Sorajić.

Povrtari u Semberiji i Lijevče polju čekaju naredne dane da se vidi koliko su štetu pretrpeli od niskih temperatura. Povrtarske kulture u plastenicima nisu oštećene niskim temperaturama.

- Što se tiče otvorenog područja, biljke stagniraju, i ne izgledaju dobro. Međutim, ne možemo govoriti o nekom većem uništenju. Ove niske temperature ne pogoduju ničemu, a povrću ponajmanje. Ono što je rasađeno u plastenicima čeka više temperature. Ako narednih dana bude mraza, imaćemo ozbiljan problem - kaže predsednik Udruženja povrtara u Srpskoj Darko Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)