UČINIĆEMO SVE DA OBRADUJEMO NACIJU: Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić veruje u "orlove" pred start EP u Nemačkoj

N. Iljukić

07. 05. 2024. u 15:04

PRVI put smo pod imenom Srbija na Prvenstvu Evrope u fudbalu i u Nemačku putujemo sa pobedničkim ambicijama. Ovo je u razgovoru za "Novosti", dok su čitaoci u našoj zemlji praznovali, poručio kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić (35).

УЧИНИЋЕМО СВЕ ДА ОБРАДУЈЕМО НАЦИЈУ: Капитен репрезентације Србије Душан Тадић верује у орлове пред старт ЕП у Немачкој

FOTO: M. Vukadinović

Finiš sezone je u punom jeku, a neke od najvećih zvezda Starog kontinenta, čijem sazvežđu pripada i Tadić, spremaju se i za predstojeći evropski fudbalski festival u pravom smislu te reči. Nemačka će od 14. juna do 14. jula biti domaćin EP, a "orlovi" su u grupi sa Engleskom, Danskom i Slovenijom. Pogled na ovaj veliki događaj, ali i na finiš prvenstva u Turskoj bili su dovoljan povod za poziv iz "Novosti"...

- Čeka nas uzbudljiv završetak turskog prvenstva. Četiri kola pre kraja sezone lider Galatasaraj nam je odmakao četiri boda. Pred nama nije nemoguća misija i verujemo u sebe. Imali smo vrlo zanimljivu sezonu u domaćim takmičenjima, ali i u evropskoj Ligi konferencija - poručuje Tadić iz Istanbula, dok se sprema za meč Konja - Fenerbahče u ponedeljak.

Ipak, svi pogledi fudbalskog sveta biće usmereni ka EP. Za nešto više od mesec dana nagledaćemo se, nadamo se, vrhunskog fudbala. Selektor "orlova" Dragana Stojković ima samo jednu želju pred ovaj događaj: da mu se ne ponove maleri sa sastavljanjem tima kao pred Mundijal u Kataru 2022, i da na raspolaganju ima najjače adute.

- Od nekoliko ciljeva koje smo stavili pred sebe posle Svetskog prvenstva, jedan smo već ostvarili. To je plasman u Nemačku. Imali smo zanimljivu grupu, koja je bila izazovna, i utakmicom sa Bugarskom u Leskovcu uspešno smo stavili tačku na kvalifikacije. Sada smo krenuli s drugim velikim korakom ka cilju koji se zove plasman u drugi krug Evropskog prvenstva. A to znači da želimo da prođemo grupu u kojoj je jedan veliki favorit i dva sa kojima možemo ravnopravno da se nosimo - analizira Tadić blisku prošlost i još bližu budućnost reprezentacije.

Dobro zdravlje srpskog majstora u kopačkama, osim najbližeg okruženja i njemu lično, znači i milionima ljudi koji navijaju za klub i reprezentaciju, čije dresove nosi...

- Osećam se veoma dobro fizički. U profesionalnom fudbalu je važno da budeš konstantan i da u formi i kvalitetu igre nema prevelikih oscilacija. Za mene i moje saigrače iz reprezentacije je izuzetno bitno da u finišu sezone u kojoj nastupamo za svoje klubove ostanemo zdravi i da nas zaobiđu povrede. Za tili čas će da dođe okupljanje u našem centru u Staroj Pazovi, pa početak priprema.

Novopečeni rekorder po broju nastupa za naš nacionalni tim, koji je na nedavnom prijateljskom meču Kipar - Srbija 106. put obukao najdraži dres, veruje da će pripreme za Evro 2024. biti takođe uspešne.

- Nemam ni trunku sumnje da ćemo imati sjajne uslove. Pred nama su zanimljive prijateljske utakmice sa Austrijom i Švedskom, i onda 16. juna prvi duel protiv Engleske u Gelzenkirhenu. Naizgled, čini se da ima još mnogo vremena, ali će duel protiv Engleza, pa i mečevi sa Slovenijom i Danskom, doći izuzetno brzo. Međutim, rano je još za neke preciznije analize rivala. O tome ćemo kada dođe trenutak za "skeniranje".

Predstojeće leto probudiće neke davno zaboravljene navijačke apetite i euforiju. Prvo, zbog toga što se poslednji put na leto igrao Mundijal u Rusiji 2018, kada je Srbija bila neslavan učesnik u grupi sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom. Zatim, Mundijal u Kataru se igrao na zimu 2022. A samo oni sa dobrom memorijom mogu da se prisete leta 2000, kada je reprezentacija pod imenom Jugoslavija prošla grupu u kojoj je bila sa Slovenijom, Norveškom i Španijom, pa u nokaut fazi naletela na "šestardu" protiv Holandije. Tada je selektor Dragan Stojković, kao Tadić sada, nosio "desetku" na leđima...

- Navijačima hoću da poručim samo ovo: da navijaju za svoju zemlju svim srcem, da računaju na nas i da uživaju, a mi ćemo na terenu da učinimo sve od sebe da ih obradujemo - zaključio je Dušan Tadić.

Sećanja na 1998. i 2000.

DUŠAN Tadić se seća jasno Svetskog prvenstva iz 1998. i Prvenstva Evrope iz 2000. godine. Kao desetogodišnjak , pa 12-godišnjak je pratio igre reprezentacije Jugoslavije.

-Ta dva događaja pamtim po sjajnom generacijama igrača i vrhunskim utakmicama koje su igrali. Pričam često sa saigračima iz reprezentcije o tim generacijama. Bilo bi sjajno da ovog leta u Nemačkoj ponovimo bar njihov uspeh i plasiramo se u drugi krug takmičenja. Za početak - kaže kroz osmeh Tadić.

Novi stadion - prava stvar

POLAGANjE kamena temeljca za izgradnju Nacionalnog stadiona, koji će do kraja 2026. biti završen, obradovalo je

kapitena "orlova".

- Nacionalni stadion je neophodan, sportski i moderan objekat. Od izuzetne je važnosti za našu reprezentaciju i državu. Mislim da se time otvaraju velike mogućnosti kao što su organizacije takmičenja, fudbalskih finala u organizaciji UEFA i FSS, i samim tim velika stvar za reprezentativni fudbal. Izuzetno se radujemo zbog toga, čast je i zadovoljstvo čuti da se kreće u realizaciju - poručio je Tadić.

BROJKE

35 godina ima Tadić

106 nastupa za Srbiju

22 gola za reprezentaciju

40 asistencija

15 golova u sezoni za Fenerbahče

14 asistencija

3 puta zlatna lopta FSS

1 put najbolji igrač Holandije

6 trofeja sa Ajaksom

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)