RECEPT IZ BAKINOG KUVARA ZA SLATKU I SLANU VERZIJU POGAČE: Tradicionalne vasilice za Mali Božić

Novosti online

09. 01. 2024. u 23:00

Slavimo Srpsku Novu godinu, a stari običaj nalaže da se za ručak iznese sve ono što je u jesen spremljeno za zimu, kao što su pršuta, slanina, kavurma, čvarci, kajmak, pogače, turšija, ajvar... Nakon toga običaj je da se iznese praseće pečenje. Oni koji nisu bili u finansijskoj mogućnosti da naprave svečanu gozbu u ponoć iznose krofne, a u jednu se stalja parica. Verovalo se da će osoba koja pronađe paricu imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu. Sutradan se proslavlja Mali Božić, a tada je običaj da se umesi vasilica. Može da bude slana ili slatka, a u nju se ne stavlja parica.

РЕЦЕПТ ИЗ БАКИНОГ КУВАРА ЗА СЛАТКУ И СЛАНУ ВЕРЗИЈУ ПОГАЧЕ: Традиционалне василице за Мали Божић

Foto Printskrin Youtube/Bokina kuhinja

Slatke vasilice ili slane tradicionalno se mese za Mali Božić. Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj božićni kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica. Pročitajte u nastavku teksta kako možete da je napravite i slanu i slatku. 

Vasilice sa medom:

Potrebno:

* 400 ml mlake vode

* 300 g masti
* 40 g svežeg kvasca
* oko 1 kg brašna
* 1 kašičica soli
* 1 kašika šećera
* med

Priprema:

U mlakoj vodi izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite jedno 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim postepeno sipajte prosejano brašno i istopljenu mast. Umesite testo. Podelite testo na 5-6 delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite nekih 20 minuta da odmori. Razvucite u obliku kruga na debljinu oko 0,5 cm i ređajte u pleh koji ste posuli brašnom. Viljuškom izbockajte testo i ostavite da odmori još 10 minuta. Pecite na 220°C oko 10 minuta. Vruće vasilice premažite medom i služite.

Vasilica od projinog brašna:

Potrebno:

* 300 g kukuruznog brašna

* 300 g brašna
* 3 jajeta
* 200 ml ulja
* 1 prašak za pecivo
* 1 kašičica soli
* 300 ml kisele vode

Priprema:

Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa postepeno dodajte oba prosejana brašna sa praškom za pecivo. Umesite testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 10-ak minuta. Oblikujte pogaču, pa ste stavite u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta. 

(StvarUkusa/Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!