UKRAJINI, IPAK, POMOĆ OD AMERIKE? Predstavnički dom Kongresa SAD za vikend odlučuje o usvajanju spornog zakona

A. V. V.

19. 04. 2024. u 17:03

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa navodno je blizu da usvoji predlog zakona o finansiranju koji, između ostalog, podrazumeva i vojnu pomoć za Ukrajinu od 60 milijardi dolara.

УКРАЈИНИ, ИПАК, ПОМОЋ ОД АМЕРИКЕ? Представнички дом Конгреса САД за викенд одлучује о усвајању спорног закона

Foto: Tanjug/AP

Do glasanja u Donjem domu Kongresa moglo bi da dođe već ovog vikenda, preneo je danas Bi-Bi-Si. Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da je odlučan da iznese ovo pitanje na glasanje, čak i ako bi to moglo da ugrozi njegovu vlast.

Predlog zakona podrazumeva i 26,4 milijarde dolara za Izrael i 8,1 milijardu dolara Indo-pacifičkom regionu, uključujući Tajvan. Predstavnički dom će glasati o svakoj komponenti pojedinačno, što povećava mogućnost da će neke komponente biti odobrene, a druge propasti.

Protiv usvajanja zakona je dobar deo republikanaca u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju upravo konzervativci, zajedno sa liderom i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Nekolicina konzervativaca – na čelu sa kongresmenom iz Džordžije Mardžori Tejlor Grin – zapretilo je da će se zalagati za smenu predsedavajućeg Predstavničkog doma ako podrži novu pomoć Ukrajini.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)