HILJADE VERNIKA DOČEKALO RATARSKE SVEĆE: Velika svetkovina u Manastiru Tronoša kod Loznice (FOTO)

V. MITRIĆ

02. 05. 2024. u 19:20

VIŠE hiljada vernika iz lozničkog kraja i okoline, po tradiciji dugoj vekovima, dočekali su ratarske sveće kod česme Devet Jugovića kod Manastira Tronoša, bogomolje stare više od sedam vekova.

ХИЉАДЕ ВЕРНИКА ДОЧЕКАЛО РАТАРСКЕ СВЕЋЕ: Велика светковина у Манастиру Троноша код Лознице (ФОТО)

foto v mitrić

Sveće su izlivene od čistog voska, teške više od 50 kilograma  i visoke oko metar i po .

Svečano, uz litiju,  u kojoj je bilo nekoliko hiljada vernika sveće su, po običaju, donete i unete u manastirsku crkvu. Prvi put će biti zapaljene na Vaskrs, a potom svake nedelje i na velike praznike.

U litiji je bilo dosta mladih ali i starih ljudi koji se drže pradevdovskih običaja. Ove sveće zovu se, kako kaže Zoran Zoka Marjanović iz Tešića, ratarske  ili težačke. Po predanju, vernici ih daruju bogomolji kako bi im njive bolje rodile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima