IZRAEL VAGA ODGOVOR NA UDARE IZ IRANA: Posle napada Teherana čeka se da li će i kako Tel Aviv uzvratiti

A.Vojinović

16. 04. 2024. u 06:30

DA li će, posle napada Irana na Izrael minulog vikenda, doći do nove eskalacije sukoba na Bliskom istoku i hoće li Tel Aviv odgovoriti na lansiranje projektila ka svojoj teritoriji u narednim danima, pitanja su koja su i juče čekala na odgovor.

ИЗРАЕЛ ВАГА ОДГОВОР НА УДАРЕ ИЗ ИРАНА: После напада Техерана чека се да ли ће и како Тел Авив узвратити

Tanjug

Dok je izraelski ratni kabinet na čelu sa najvišim državnim zvaničnicima na sastanku iza zatvorenih vrata i tokom jučerašnjeg dana razmatrao opcije ponašanja posle iranskih udara, svetski lideri su neprekidno pozivali na smirivanje situacije i apelovali na Izrael da se uzdrži od daljeg raspirivanja sukoba na Bliskom istoku.

Izraelski ratni kabinet je i dalje odlučan da odgovori na napad Irana, dok njegovi članovi nastavljaju da raspravljaju o vremenu i obimu takvog odgovora, izjavili su neimenovani izraleski zvaničnici za Si-En-En. Kako navodi američka TV mreža, pored potencijalnog vojnog odgovora, Izrael razmatra i diplomatske opcije za dalju izolaciju Irana na svetskoj sceni. Prema izvorima, za bržu reakciju se zalagao jedan od najvažnijih članova ratnog kabineta Beni Ganc, koji veruje da što Izrael duže bude odlagao da odgovori na iranski napad, to će teže pridobiti međunarodnu podršku za to.

Među vojnim opcijama pominje se napad na iranski objekat koji bi poslao poruku, ali izbegao žrtve, rekao je jedan izraelski zvaničnik. Ipak, izraelski državnici priznaju da će to biti teško izvodljivo, što je raspravu znatno odužilo. Juče su se pojavile informacije i da pojedini izraelski političari smatraju da je potrebno Iranu poslati snažnu poruku da se akcija od minulog vikenda ne bi ponovila, preneo je Bi-Bi-Si.

Usred sve većeg broja poruka svetskih lidera, na čelu sa SAD, da se Izrael suzdrži od eskalacije rata koji već više od šest meseci bukti na Bliskom istoku, otvara se pitanje da li će premijer Benjamin Netanijahu čuti apele saveznika i umiriti situaciju. Njegova vlada otvoreno poručuje da ne može da dozvoli da prvi napad Irana na izraelsku teritoriju ostane bez odgovora.

Posledica pogrešne politike Amerike

Foto Tanjug

BIVŠI ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović smatra da će razvoj situacije na Bliskom istoku direktno zavisiti od poteza koje u narednom periodu povuče Vašington, posebno u odnosu između Izraela i Irana.

- Postoji velika opasnost od eskalacije sukoba na Bliskom istoku - kaže Jovanović za "Novosti". - Ključ daljeg razvoja situacije leži u tome da li će SAD nastaviti da podržavaju i naoružavaju Izrael, kao i da ga ohrabruju na širenje konflikta, ili će Vašington shvatiti greške sopstvene strategije i posledice koje taj sukob ima po interese SAD i tog dela sveta. Ono što se do sad dešavalo i što se trenutno događa, posledica je pogrešne politike Amerike, koja je odgovorna za sva dešavanja na Bliskom istoku. SAD su najodgovornije što toliko dugo nije došlo do rešenja sukoba između Izraela i Palestine po principu osnivanja dve države i oslobađanja okupiranih teritorija.

Jovanović velike apele zapadnih zvaničnika za smirivanjem situacije posle najnovnijih udara na izraelsko tle vidi kao ozbiljno upozorenje:

- Svi koji imaju uticaja na Izrael, a to su SAD, Velika Britanija, Nemačka i Francuska treba da učine sve što je neophodno da se Izraelu na razumljiv način pošalje poruka da će snositi posledice dalje eskalacije.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi juče je istakao da je predsednik SAD Džozef Bajden fokusiran da spreči da iranski udar na Izrael preraste u širi regionalni sukob.

- Samo zato što je Iran izveo ovaj napad bez presedana, koji smo osujetili zajedno sa našim izraelskim partnerima i drugim saveznicima, ne znači da treba da prihvatimo stalnu rastuću eskalaciju u regionu. Predsednik Bajden to neće prihvatiti, već želi da vidi deeskalaciju stvari - rekao je Kirbi.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je stav Bele kuće da Izrael ne treba da uzvrati Iranu, istakao da to na kraju zavisi od izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

- Poštujemo njihov suvereni proces donošenja odluka. Ono što želimo da vidimo je deeskalacija tenzija. Ne želimo da vidimo širi rat - rekao je Kirbi.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će Pariz učiniti sve što može da izbegne dalju eskalaciju sukoba između Izraela i Irana na Bliskom istoku.

Foto: Profimedia

- Svi smo zabrinuti zbog moguće eskalacije. Učinićemo sve što možemo da izbegnemo rasplamsavanje sukoba - rekao je Makron za BFM TV i pozvao Izrael da pokaže uzdržanost u bilo kakvom odgovoru.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, rekao je da Bliski istok stoji na ivici provalije i pozvao na deeskalaciju sukoba između Izraela i Irana. On je istakao da je očekivao odgovor Izraela na vazdušni napad Irana bez presedana, ali se nada da to neće izazvati dalju eskalaciju. On je ocenio da je "možda nekome u interesu" izbijanje šireg regionalnog rata na Bliskom istoku koji bi onemogućio zaustavljanje vojnih delovanja u Pojasu Gaze.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron juče je poručio da će Velika Britanija razmotriti nove sankcije protiv Irana zbog napada na Izrael, dok je njegova koleginica iz Nemačke Analena Berbok istakla da "izraelska odbrambena pobeda nad Iranom mora biti obezbeđena diplomatskim sredstvima", dodavši da sve strane moraju raditi na sprečavanju eskalacija sukoba u regionu.

Raisi: Moćna i pobednička operacija

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

IRANSKI predsednik Ebrahim Raisi pohvalio je diplomatski i vojni sektor u zemlji za interakciju i koordinaciju u sprovođenju nedavne uzvratne operacije protiv, kako je naveo, "vojnih ciljeva izraelskog režima na okupiranim teritorijama". "Moćna, istorijska i pobednička operacija iranskih oružanih snaga je odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv konzularnog odeljenja iranske ambasade u Siriji. Islamska Republika Iran je na vrhuncu svoje moći i veličine, a ovim ponosnim činom, pored ispunjenja obećanja o kažnjavanju neprijatelja i agresora, dirnuta su srca naroda sveta, islamskog naroda i potlačenog naroda Palestine", rekao je Raisi na sednici vlade, prenela je agencija Tasnim.

- Već imamo 400 sankcija protiv Irana. Uveli smo nove krajem prošle godine, koje se pokazuju kao veoma delotvorne - naveo je Kameron.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija veoma zabrinut zbog situacije na Bliskom istoku i da se zalaže se za političko i diplomatsko rešenje.

- Izuzetno smo zabrinuti zbog eskalacije tenzija u regionu. Pozivamo sve zemlje u regionu na uzdržanost. Dalja eskalacija nije ni u čijem interesu - rekao je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave