SAD UVELE SANKCIJE ZA BLISKI ISTOK: Ograničen izvoz čipova Nvidia pojedinim zemljama

Tanjug

30. 08. 2023. u 23:03

VLADA SAD uvela je ograničenja na izvoz pojedinih čipova kompanije Nvidia za rad sa veštačkom inteligencijom u neke zemlje na Bliskom istoku, saopšteno je iz te kompanije.

САД УВЕЛЕ САНКЦИЈЕ ЗА БЛИСКИ ИСТОК: Ограничен извоз чипова Нвидиа појединим земљама

Foto Tanjug/AP

-Tokom drugog kvartala fiskalne 2024. godine, Vlada SAD nas je obavestila o dodatnim zahtevima za licenciranje za podskup proizvoda A100 i H100 namenjenih određenim kupcima i regionima, uključujući neke zemlje na Bliskom istoku, navodi se u saopštenju kompanije, ali nije precizirano o kojim zemljama je reč, prenosi Rojters.

Kompanija je najveći deo prodaje u vrednosti od 13,5 milijardi dolara u poslednjem fiskalnom kvartalu završenom 30. jula ostvarila iz SAD, Kine i Tajvana, pri čemu oko 13,9 odsto profita dolazi iz svih ostalih zemalja zajedno.

Pre oko godinu dana, iz Nvidije je saopšteno da su američki zvaničnici tražili da prestane sa izvozom tih računarskih čipova za rad sa veštačkom inteligencijom u Kinu, što je protumačeno kao potencijalno usporavanje sposobnosti kineskih firmi da obavljaju napredne poslove poput prepoznavanja slika.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!