ZAŠTO JE ZELENSKI RAZBESNEO BAJDENA: Mediji otkrili kako je protekao prvi sastanak dva predsednika

Novosti online

30. 08. 2023. u 18:35

PRVI sastanak ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovog američkog kolege Džozefa Bajdena pretvorio se u pravi skandal, piše Gardijan, pozivajući se na informacije objavljene u knjizi „Poslednji političar” američkog novinara Frenklina Foera.

ЗАШТО ЈЕ ЗЕЛЕНСКИ РАЗБЕСНЕО БАЈДЕНА: Медији открили како је протекао први састанак два председника

Foto: AP Photo/Evan Vuči

Autor navodi da se Zelenski tokom prvog sastanka u leto 2021. godine ponašao neprofesionalno, zatrpavajući američkog lidera brojnim zahtevima. Između ostalog, tražio je da Ukrajina uđe u NATO, ali je istovremeno dao čudnu tvrdnju: Francuska i Nemačka treba da izađu iz alijanse i nazvao blok reliktom prošlosti koji ima sve manji značaj.

-Ovo je bila apsurdna izjava i očigledna kontradikcija koja je naljutila Bajdena, navodi se tekstu.

U knjizi piše da je Zelenski svog kolegu smatrao „slabim” političarem, pošto je američki predsednik pre njihovog sastanka ukinuo sankcije ruskoj kompaniji koja je učestvovala u izgradnji gasovoda "Severni tok 2". Istovremeno, ni Bajden „nije imao visoko mišljenje“ o ukrajinskom lideru, posebno zbog njegovih prijateljskih odnosa sa republikanskim senatorom Tedom Kruzom.

-Čak i najvatrenije pristalice Zelenskog u administraciji (Bajdena) složile su se da je preterao, citira Gardijan odlomke iz knjige.

Kako se navodi u knjizi, ukrajinski lider je dugo vremena bezuspešno tražio sastanak sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Razlog za bojkot je bilo odbijanje Zelenskog da pomogne američkom predsedniku u traganju za kompromitujućim materijalom o njegovim rivalima, uključujući Bajdena.

Zelenski je dugo bio ozlojeđen zbog ove epizode ​​i bar podsvesno je krivio Bajdena za poniženje kojim je bio podvrgnut, za političku sramotu koju je pretrpeo, zaključio je list.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!